Ključki za prehrano: Otroci zaščiteni, starši razdeljeni

Inšpekcijski nadzor dosegel, da je šola obrnila ekran, na katerem so se izpisovali osebni podatki otrok, ki so kosili.

Objavljeno
14. marec 2014 20.59
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje

Celje – Šolski inšpektorat je po objavi v Delu, da na celjski IV. osnovni šoli uporabljajo sporne ključke za prehrano, ki sprožijo alarm, če starši niso plačali računa, v šoli opravil nadzor. Alarm so izklopili, so pa ključki precej razdelili starše.

Svet staršev je poslal skupno izjavo za javnost, za katero pa se je izkazalo, da ni taka, kot so jo prebrali na sestanku. Svet staršev je zgodbo s ključki za prehrano obravnaval na februarski seji, vendar starši niso sprejeli nobenega zaključka. Ker nekateri s tem niso bili zadovoljni, so se obrnili na varuhinjo človekovih pravic in tudi na informacijsko pooblaščenko. Čeprav je na februarski seji pet staršev opozarjalo na težave, ki jih imajo otroci po sproženem alarmu, so se na seji ta teden oglasili le trije, ostali so bili bolj spravljivi.

V izjavi za javnost je zapisano, da naj bi otroke bolj kot zvočni signal izpostavila nepotrebna medijska pozornost, in še, da imamo v družbi večje moralne in socialne težave, kot je evidentiranje šolske prehrane. »Poudarili bi radi, in to potrjujemo tudi člani Sveta staršev s podpisi, da sta šola in njena ravnateljica vedno pripravljeni vsako problematiko reševati v sodelovanju z nami tako, da je bila rešitev sprejemljiva za vse starše,« je zapisano v pismu, pod katerega se je podpisal predsednik sveta staršev Renato Fijavž, na dodatnem listu pa so podpisi 14 staršev od sicer 18, ki sedijo v svetu staršev.

Dva od podpisanih staršev sta zatrdila, da pisma, kot smo ga dobili mediji, niso prebrali na sestanku oziroma je le del pisma tak. Povedala sta, da se je staršem precej mudilo, saj je bila tudi seja sklicana zelo na hitro, in so se podpisali na prazen papir. Fijavž je povedal, da mu niso znani razlogi, zakaj starši zanikajo, da so tako izjavo podpisali, da pa je mogoče kakšna vejica res drugače postavljena.

Kdo je žrtev

Starši so sicer še enkrat opozorili, da namen prijav ni bil oblatiti šolo ali ravnateljico Nevenko Matelič Nunčič, pač pa ukinitev alarma, kar so dosegli. Prav glede alarma sta inšpektorja zapisala, da pisk ni glasen oziroma da se ga sliši le nekaj metrov v prazni jedilnici. Sta pa zahtevala, da je šola obrnila ekran, na katerem so se izpisovali osebni podatki otrok, ki so kosili. Zdaj so podatki vidni le zaposlenim v kuhinji.

Starše je v zadnjem tednu zmotilo, da se je v vsej tej medijski vojni pozabilo prav na prave žrtve tega sistema – na otroke. Dobili smo veliko klicev prizadetih, tudi iz drugih krajev, oglasila se je tudi mama dekleta, ki so jo sošolci nekaj let zafrkavali zaradi piskanja: »Zdaj je na drugi šoli, vendar je psihično nasilje pustilo posledice. Misli, da je manjvredna, da jo vsi gledajo, in ima občutek, da se o njej ves čas šepeta.« Svoje delo glede ključkov bo zdaj opravila še informacijska pooblaščenka, prihodnji teden bo šolo obiskal državni sekretar Aljuš Pertinač.