Klokočovnik župan Izole

Izolska občinska volilna komisija je razglasila, da je župan Izole po novem Tomislav Klokočovnik. Breda Pečan je že napovedala pritožbo na občinski svet.

Objavljeno
09. januar 2007 21.33
Izolski županski kandidat Tomislav Klokočovnik (Izola je naša)
Izola - Izolska občinska volilna komisija (OVK) je danes razglasila rezultate, ki so drugačni od prvotnih. Poročilo o izidu volitev, ki so ga člani komisije sprejeli z večino, se razlikuje v tem, da je župan Izole po novem Tomislav Klokočovnik (stranka Izola je naša). Namreč komisija je razveljavila 12 spornih glasovnic, ki so prispeli po pošti, tako da je Klokočovnik dobil šest glasov več od protikandidatke Brede Pečan (SD); skupaj jih ima Klokočovnik po novem 4208, Pečanova pa 4202.

Predsednik OVK Mojmir Suhar je po današnjem rednem 9. zasedanju komisije povedal, da "so člani komisije, sledeč sodbi novogoriškega upravnega sodišča in razveljavitvi poročila o drugem krogu županskih volitev v Izoli, ponovno presojali glasovnice prispele po pošti in ugotovili, da so glasovnice neveljavne, zaradi česar se je posledično spremenil tudi volilni izid."

Komisija presojala le o glasovnicah prispelih po pošti

Suhar je povedal, da je OVK presojala le o glasovnicah, prispelih po pošti, ne pa tudi o še štirih spornih glasovnicah, ki jih je pri prejšnjem štetju štela za veljavne (od tega so bili trije glasovi za Pečanovo, en pa za Klokočovnika), saj te glasovnice ne bi vplivale na volilni izid. Zaradi dejstva, da 12 glasovnic, ki so prispele po pošti, ni bilo ožigosanih z datumom, je OVK, sledeč navodilom upravnega sodišča, ocenila, da teh glasovnic ne bo upoštevala.

Kot je povedal Suhar, je upravno sodišče tudi ugotovilo, da je bilo ravnanje letečega volilnega odbora skladno z navodili o delu volilnih odborov. Glede sodelovanja ožjih družinskih članov kandidatov v volilnih organih pa je upravno sodišče ocenilo, da le to ne predstavlja nezakonitosti in ni imelo nikakršnega vpliva na ugotavljanje izidov glasovanja pri OVK in volilnem odboru, je zaključil Suhar.

Pečanova se bo najprej pritožila na občinski svet

Breda Pečan je po razglasitvi rezultatov OVK povedala, da je odločitev volilne komisije na nek način presekala dolgotrajno čakanje na rezultate in dodala, da se bo na odločitev najprej pritožila na občinski svet. Ker predvideva, da bo ta Klokočovnika potrdil kot župana, se bo, kot ima možnost, v osmih dneh pritožila še na upravno sodišče.

Seja občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali današnje poročilo OVK o izidu drugega kroga županskih volitev v Izoli, bo v četrtek ob 16. uri.