Klorni šok na onkološkem inštitutu

Približno dvajset bolnikov iz stavbe H ljubljanskega onkološkega inštituta so preselili na oddelek C. Vrnili jih bodo v nedeljo, v teh 36 urah pa bodo v novi onkološki bolnišnici izvedli t. i. klorni šok.

Objavljeno
19. januar 2007 21.39
Onkološki inštitut Ljubljana
Ljubljana – Približno dvajset bolnikov iz stavbe H ljubljanskega onkološkega inštituta so včeraj okoli poldneva preselili na oddelek C. Vrnili jih bodo v nedeljo po kosilu, v teh 36 urah pa bodo v novi onkološki bolnišnici izvedli tako imenovani klorni šok za odpravljanje legionele. Bakterija se je v vodovodnih ceveh prvič naselila že lani spomladi, a se ni ne takrat ne zdaj nihče okužil, je poudaril generalni direktor Onkološkega inštituta prof. dr. Zvonimir Rudolf.

Klorni šok bodo izvedli v vsej novi stavbi, saj predvidevajo, da je legionela razširjena po vseh njenih vodovodnih ceveh. »Ne samo pri nas, temveč v vseh novogradnjah, je posledica tega, da se objekti ne uporabljajo. V vodovodnih ceveh stoji voda, občasno izlivanje ni dovolj,« je pojasnil direktor inštituta in poudaril, da je za človeka najbolj nevarno, če vdihava vodeno meglo, v kateri je legionela. Preverili so klimatski sistem, a je v njem na srečo ni.

Toplotni šoki, ki so jih izvajali lani spomladi, ko so bakterijo prvič zaznali, so za nekaj časa zalegli. Pri ponovnem jemanju vzorcev – izvid so dobili 22. decembra – pa se je spet pokazala njena prisotnost. »Junija smo v stavbi H legionelo najbrž zatrli. Potuhnila se je v preostalih objektih, ki se ne uporabljajo in je zdaj prišla nazaj. Čez božične in novoletne praznike žal nismo mogli dobiti nobenega izvajalca za klorni šok, smo pa medtem izvajali toplotne šoke,« je razložil prof. dr. Zvonimir Rudolf.

Bolnike z oddelka H so preselili, ker pri tako imenovanem klornem šoku ni dovoljeno odpirati pip. Ni se mogoče prhati, od takrat, ko so bakterijo odkrili prvič, pa tako ali tako vodo obravnavajo, kot da ni pitna. »V drugih delih novogradnje ni bolniških oddelkov. Štiri nadstropja objekta E še niso naseljena, v objektu D je v enem nadstropju laboratorij, v drugem oddelek za citologijo in patologijo, v pritličju pa ambulante, v katerih ob sobotah in nedeljah ne delajo. S tem, ko bodo postopek izpeljali v petek ponoči, bo najmanj moteno delo in zdravljenje,« je dejal dr. Rudolf in dodal, da bodo čez kakšen teden znani izvidi, ali je bil postopek uspešen, do tedaj pa bodo nadaljevali s toplotnimi šoki. »Ni izključeno, da bo treba postopek čez čas ponoviti,« je dodal direktor Rudolf.

Več o tem preberite v sobotnem tiskanem Delu