Klorni šok ni povsem pregnal bakterije

Analiza Inštituta RS za varovanje zdravja je pokazala, da klorni šok, ki so ga v novi stavbi onkološkega inštituta izvedli, da bi se znebili legionele v vodovodnih ceveh, ni povsem uspel.

Objavljeno
05. februar 2007 21.10
Ljubljana – Klorni šok, ki so ga v novi stavbi onkološkega inštituta izvedli 20. januarja, da bi se znebili legionele v vodovodnih ceveh, ni povsem uspel, je pokazala analiza Inštituta RS za varovanje zdravja. »Bakterije je bistveno manj, kot je je bilo, v nekaterih vzorcih pa je bila še vedno navzoča,« je prof. dr. Zvonimir Rudolf, generalni direktor onkološkega inštituta, komentiral rezultat, ki so ga prejeli včeraj. Bakterije se bodo znova poskušali znebiti s spiranjem z vročo vodo.

Tako imenovani toplotni šoki so lani spomladi, ko so legionelo zaznali prvič (odkrili so jo pri rutinskem pregledu in ne zato, ker bi se kdo okužil z njo), za nekaj časa zalegli. Bakterija – v hujši obliki povzroča legionarsko bolezen, ki ima zelo podobne simptome kot druge pljučnice, posebej nevarna pa je za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom – namreč ne preživi pri temperaturi, višji od 60 stopinj. Spiranje z vročo vodo po predvidevanjih Zvonimirja Rudolfa ni zadostovalo zato, ker se dobršen del novogradnje še ne uporablja in je veliko metrov vodovodnega omrežja, kjer se lahko skriva.

Več si preberite v torkovem Delu!