Kmalu srečanje Žbogarja in Jandrokovića

Srečanje med ministroma za zunanje zadeve Slovenije in Hrvaške, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, ta konec tedna v okviru Strateškega foruma Bled zagotovo bo, so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Objavljeno
27. avgust 2009 14.29
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Srečanje med ministroma za zunanje zadeve Slovenije in Hrvaške, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, ta konec tedna v okviru Strateškega foruma Bled zagotovo bo, so potrdili na slovenskem zunanjem ministrstvu. Ni pa še določeno, ali se bosta srečala v nedeljo ali ponedeljek.

Hrvaški zunanji minister prihaja na Bled kot aktivni udeleženec blejskega strateškega foruma, ki bo potekal to nedeljo in ponedeljek. V ponedeljek je tudi eden izmed sodelujočih na eni izmed okroglih miz foruma. Ni pa še jasno, ali bo na Bled prišel v nedeljo ali ponedeljek. Zagotovo pa se bosta v okviru blejskega foruma z Žbogarjem srečala, so še pojasnili na MZZ.

 

To bo prvo srečanje med zunanjima ministroma obeh držav po srečanju premierov, Boruta Pahorja in Jadranke Kosor v Trakošćanu na Hrvaškem konec julija. Takrat sta premiera napovedala bolj intenzivno sodelovanje, tudi obeh zunanjih ministrov, ki pa naj bi bilo bolj skrito pred očmi javnosti.

 

Pahor in Kosorjeva sta po pogovorih na dvorcu Trakošćan povedala še, da sta dosegla dogovor o okviru, ki bi lahko do konca leta privedel do rešitve vprašanja nadaljevanja hrvaških pogajanj z EU in meje med državama. Podrobnosti nista razkrila, povedala sta le, da naj bi strani podrobnosti dogovorili do jeseni, ko naj bi se znova sestala, tokrat v Sloveniji.

 

O vsebini dogovora se je nato v slovenskih in hrvaških medijih pojavilo nekaj ugibanj, ki pa jih ne uradna Ljubljana niti uradni Zagreb nista želela komentirati v skladu z dogovorom premierjev, da strani ne bosta javno govorili o podrobnostih srečanja.