Kmetija slavnih pod drobnogledom

Apek je zoper programsko vsebino Kmetija slavnih na Pop TV uvedla postopek strokovnega nadzorstva. Ta bo s postopkom končala predvidoma v prvi polovici novembra, medtem ko namerava Pop TV s predvajanjem oddaje zaključiti v začetku decembra.

Objavljeno
27. oktober 2009 14.20
Kmetija slavnih
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) je takoj po seznanitvi s prvo prijavo RTV Slovenija zoper programsko vsebino Kmetija slavnih na Pop TV uvedla postopek strokovnega nadzorstva. Agencija bo s postopkom končala predvidoma v prvi polovici novembra, medtem ko namerava Pop TV s predvajanjem oddaje zaključiti v začetku decembra.

 

Agencija bo v postopku nadzorstva ugotavljala, ali so omenjene značilnosti oddaje takšne, da bi lahko škodovale otrokom in mladoletnikom ter bi morale biti kot take ustrezno označene oziroma predvajane v kasnejšem časovnem terminu. Tako namreč menijo na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so se zoper oddajo pritožili na Inšpektoratu za kulturo in medije, ta pa je pritožbo posredoval Apeku.

 

Pred dokončnim oblikovanjem odločitve bo agencija pridobila strokovno mnenje uveljavljenih strokovnjakov s področja razvojne psihologije, sociologije in medijskih študij, pišejo v sporočilu za javnost. Če bo agencija v postopku ugotovila kršitve zakonodaje, lahko kršitelja zgolj opozori ter mu naloži, da kršitve v roku, ki ne sme biti krajši od enega meseca, odpravi. Hkrati dodajajo, da lahko agencija ukrepa z začasnim preklicem oziroma razveljavitvijo dovoljenja za izvajanje radijske oziroma televizijske dejavnosti po zakonu o medijih šele, če kršitelj opozorilu ne sledi in kršitev ne odpravi.

 

Agencija obenem opozarja, da je za sankcioniranje kršitev medijske zakonodaje pristojen tudi Inšpektorat za kulturo in medije, ki lahko neodvisno od postopkov agencije v inšpekcijskem postopku z odločbo naloži kateri koli ukrep za odpravo nepravilnosti. Poleg tega lahko kršitelju naloži plačilo globe v prekrškovnem postopku. Pri tem postopek strokovnega nadzorstva agencije ne more predstavljati nujnega elementa v odločanju inšpektorja, so še zapisali v sporočilu za javnost.

 

V odvetniški pisarni Nine Zidar Klemenčič, ki zastopa društvo za pravice otrok, so zapisali, da glede na časovni okvir, ki ga je danes podal Apek, in glede na čas, ko bo agencija lahko izrekla ukrep, ki bi preprečil nadaljnje kršitve, to sploh ne bo več potrebno. Po njihovem mnenju pojasnilo agencije opozarja na pomanjkljivo urejene pravne mehanizme. V današnjem hitro odvijajočem medijskem svetu, zakon Apeku daje pravico, da odloča v nerazumno dolgih rokih, so zapisali v odvetniški pisarni.

Zaradi dejstva, da sta se tako ministrstvo za kulturo kot inšpektorat za medije izrekla za nepristojne in drug drugemu odstopata prijave, pri čemer že več kot 10 dni ni bilo izrečenega nobenega ukrepa skladno z zakonom o medijih, bodo v odvetniški pisarni "z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi zaščitili interese naših strank", so še zapisali.