Knežje mesto po dalmatinsko

Kot vrhunec dogajanja na Poletju v Celju javni Zavod Celeia Celje predstavlja dva komercialna koncerta in srednjeveški dan.

Objavljeno
01. junij 2017 21.33
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Zavod Celeia Celje (ZCC) je uradno glavni organizator poletnih prireditev Poletje v Celju, vendar levji delež prireditev pripravljajo društva oziroma kulturniki. Ti jih po pogodbi z Mestno občino Celje morajo pripraviti brezplačno, za precej dogodkov bodo poskrbeli gostinci v mestu. Javni zavod sledi javnemu interesu po načelu, da je javni interes tisto, kar zanima večino.

ZCC je zadnjih nekaj let na Stari grad, kulturni spomenik iz srednjega veka, ob prireditvah Poletja v Celju pripeljal dalmatinsko klapo Intrade. Letos grad ostaja vsaj v začetku poletja zvest Dalmaciji, ko pride prepevat Petar Grašo z Danijelo. Verjetno koncert ne bo v spomin na dejstvo, da je Ulrik II. Celjski leta 1454 postal hrvaško-dalmatinski ban.

Direktorica ZCC Milena Čeko Pungartnik odgovarja, kako se odločajo za nastopajoče: »Potipamo utrip občinstva. Izbiramo koncerte, ki jih lahko razprodamo, pazimo, da honorarji izvajalcev niso previsoki, kajti na grad več kot 1300 obiskovalcev ne moremo spustiti. Zavod za te koncerte ne uporabi javnih sredstev, ampak vse pokrije s prodajo vstopnic.« So pa zaposleni, ki koncert pripravljajo in zanj delajo, vendarle plačani iz javnih sredstev, postavitev odra na gradu bo plačala občina in na njem bodo izvedli vse dogodke.

Teater z varnostniki

Kaj ZCC naredi v javnem interesu, Čeko Pungartnikova pojasnjuje: »V mestnem jedru organiziramo takšne prireditve, ki so brezplačne. Koncerti so na vseh celjskih trgih, pri Knežjem dvorcu imamo koncerte klasične glasbe (tri, op. p.). Stari grad pa je lokacija, na kateri je treba organizirati tržno zanimive prireditve.«

Tržna je tudi predstava 50 odtenkov ženske, ki jo je na gradu želelo odigrati profesionalno gledališče Talija, vendar se z ZCC ni bilo mogoče dogovoriti, razlaga direktorica Barbara Vidovič: »Vztrajali so pri delitvi inkasa od prodanih vstopnic – 70 odstotkov za Talijo in 30 za ZCC, pri čemer bi morali sami na grad pripeljati stole, poskrbeti za zaporo ceste, ozvočenje, razsvetljavo, varovanje ... In potem bi jim morali dati še denar. Pretekla leta je ZCC na gradu organiziral tudi komercialne komedije in izvajalce so morali plačati. Nas ne bi bilo treba. Očitno tisto, kar je domače, ni dovolj dobro. Zdaj bomo prav to predstavo pripravili avgusta na odru pri Vodnem stolpu.«

Milena Čeko Pungartnik je odgovorila, da je ZCC ponudil infrastrukturo, za celotno produkcijo pa bi morala poskrbeti Talija: »V te pogoje niso privolili.«

Delavnice s perlicami in muzikal

ZCC za Poletje v Celju že nekaj let od občine dobi 27.000 evrov, kot je dejala Čeko Pungartnikova, bodo sami primaknili še 30.000 evrov. Precej nastopajočih posredno zagotovi občina, saj je ena od zahtev poziva za sofinanciranje kulturnih projektov sodelovanje na teh prireditvah na željo sofinancerja, torej občine. Občina je kulturnim društvom in drugim ustvarjalcem namenila dobrih 178.000 evrov za različne projekte čez vse leto in hkrati ZCC za poletje zagotovila program.

Ne glede na kritike je program ZCC vsako leto boljši. Na grad bodo končno pripeljali Mi2, v mestu pa organizirajo precej dobrih koncertov in prireditev; žal jih direktorica ni bolj poudarila, ampak je dejala: »To so izvajalci, ki jih pripeljemo iz drugih delov Slovenije in imajo honorarje največ 800 evrov.« Od več kot 100 poletnih prireditev jih bo izključno ZCC organiziral skoraj 40, od teh pa je polovica otroških, med katere spadajo tudi delavnice s perlicami, na Mestni plaži.

Poletje v Celju bodo dopolnjevali tudi gostinci, ki se nočejo izpostavljati, razlagajo pa, da načeloma ZCC poskrbi za osnovno ozvočenje, boljšega morajo vedno zagotoviti sami, prav tako varovanje ... ZCC pripravi programsko knjižico, ta sicer še ni natisnjena, čeprav so se nekateri dogodki že začeli. Prav zato letos nekateri gostinci dogodkov niso pripravili v začetku junija, ker se je zaplet s pozno izdano knjižico zgodil že lani.

Poletje se bo tradicionalno končalo s srednjeveškim dnem Dežela Celjska vabi, precej bolj uspešen pa je bil že lani muzikal Veronika Deseniška, za katerega so se morali precej potruditi, da so ga sploh spravili na grad. Zgodba je bila več kot uspešna, vse predstave so bile razprodane, muzikal je na gradu slišalo 10.000 ljudi. Letos bodo muzikal ljubezni na gradu izvedli osemkrat.