Knjižnica v Kamniku ohranja ime po Francetu Balantiču

 V Komendi so občinski svetniki brez razprave zavrnili predlog preimenovanja zavoda.

Objavljeno
17. december 2015 21.04
Matična knjižnica Kamnik, zbiranje podpisov proti preimenovanju v knjižnico Franceta Balantiča, 12. junija 2015
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Komenda – Točko o poimenovanju knjižnice, ki je razdelila Kamničane, so imeli sinoči na dnevnem redu tudi občinski svetniki v Komendi. Brez razprave jih je 13 od 14 dvignilo rdeče kartone, kar pomeni, da nasprotujejo spremembi odloka o preimenovanju.

Zavod, katerega ustanoviteljici sta občini Kamnik in Komenda, tako ohranja ime Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik. Kot smo že poročali, je kamniški župan Marjan Šarec zaradi dvoma, ali je bil postopek preimenovanja iz Matična knjižnica Kamnik v Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik izpeljan pravilno, sprejel odločitev, da se o imenu zavoda znova odloča v dvofaznem postopku.

Kamniški župan Šarec: takšen izid se je napovedoval

Na seji 25. novembra so kamniški svetniki po burni razpravi, ali je primerno, da ima zavod ime po pesniku, ki je bil med drugo svetovno vojno tudi pripadnik enot, ki so sodelovale z okupatorjem, z večino glasov sprejeli ime Mestna knjižnica Kamnik - Komenda. Druga obravnava v Kamniku, predvidena januarja, zaradi odločitve v Komendi ni več smiselna.

»Takšen izid se je napovedoval. Imena se ne da spremeniti, kajti občini imata enako veljavo. Bo pač knjižnica ostala imenovana po Balantiču in drži, da je s tem zavrnjena možnost javne razprave o imenu knjižnice,« je za Delo komentiral župan Marjan Šarec.

Komendski župan Stanislav Poglajen je sinoči poudaril, da je občinski svet sprejel odlok o preimenovanju iz Matične knjižnice Kamnik v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik po obravnavah 19. marca in 30. aprila letos. »Zdaj pa boste glasovali tako, kot boste želeli,« je dejal. Ker ni bilo pripomb in vprašanj, so svetniki dvignili kartone in takoj prešli na naslednjo točko.