Knjižnico Otona Župančiča odprli na novi lokaciji

Knjižnica Otona Župančiča je odprla novo lokacijo na Kersnikovi ulici v Ljubljani, kjer so v novih prostorih sedaj tudi Mestna, Delavska in Pionirska knjižnica.

Objavljeno
21. december 2006 16.43
Ob otvoritvi so pripravili tudi bogat program
Ljubljana - Člani Knjižnice Otona Župančiča, četrt stoletja stare in med Ljubljančani najbolj poznane Knjižnice, si bodo knjige lahko odslej izposojali na novi lokaciji na Kersnikovi 2. Prenovljene prostore na novi lokaciji so odprli danes. Kot je na otvoritveni slovesnosti v podhodu kavarne Evropa dejal minister za kulturo Vasko Simoniti, je vsaka obnovljena knjižnica praznik ustvarjalne radovednosti.

Sicer pa o pomenu knjižnic po ministrovih besedah govori že obnova znamenite Aleksandrijske knjižnice pred nekaj leti, ki na simbolni ravni sporoča, da morata biti znanje in vedenje oziroma vse, kar je zapisano, dostopno radovednemu človeku. Knjižnica je, kot je dejal Simoniti, "hram zbranih misli, ki dajejo spodbudo ustvarjalni domišljiji", obenem pa "kažejo pot iz ujetosti vsakdana v prostost duha".

Znanje in vedenje po ministrovih besedah izvirata od knjig, od tistih, ki berejo, in se vračata v obliki novih knjig. Vedenje se širi in postaja dostopno skozi svet knjig in svet medmrežja, ob novodobni tehnološki pismenosti pa imajo knjižnice še vedno pomembno vlogo, je dejal minister in povedano podkrepil s številkami.

Janković: Z odprtjem rešena ljubljanska sramota

Župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković je poudaril, da je z današnjim odprtjem knjižnice v prenovljenih prostorih rešena ljubljanska sramota zadnjih desetih let, saj je objekt, ki je bil v tem času brez vsebine, končno dobil novo nalogo, Ljubljančani pa prostor, kjer bodo lahko brali.

Predsednik uprave poslovnega sistema Mercator Žiga Debeljak je povedal, da je Mercator za prenovo in opremo prostorov za knjižnico doniral več kot 900 milijonov tolarjev, kar je doslej največja donacija v zgodovini podjetja. Bralna kultura je pomemben element družbenega razvoja, je dejal Debeljak in direktorici Knjižnice Otona Župančiča Vilenki Jakac-Bizjak za prenovljene prostore podaril še paket M knjig.

Jakac-Bizjakova je dejala, da je z današnjim dnem konec sanjskih podob o knjižnici, ki so jih nosili v sebi, saj je v sedmih mesecih zrasla knjižnica, ki je stkana iz skoraj stotih podob.

Ob otvoritvi tudi bogat program

V popoldanskih urah so v knjižnici pripravili bogat program. Od 15. ure dalje za najmlajše potekajo zabavno-izobraževalne delavnice, za sprostitev in duhovno rast bo na Čaju ob petih poskrbela Manca Košir z gostoma Deso Muck in Bogdanom Novakom, za mlade pa bodo med 19. in 22. uro koncerti glasbenih skupin v sodelovanju s klubom K4. V zgornjem nadstropju knjižnice je razstava v spomin na blibliotekarja, prevajalca in publicista Boga Preglja (1906-1970).

V novih prostorih Knjižnice Otona Župančiča so na 5700 m2 združene Mestna, Delavska in Pionirska knjižnica.