Ko gre človeku skozi glavo kritika SDS

Žiga Turk, nekdanji minister Janeza Janše, meni, da si želi takšno SDS, 
ki bo imela najkredibilnejše odgovore. Mnenja glede opravičila oziroma pojasnila SDS glede arhivskih dokumentov so različna, pričakovati pa je vsaj nekolikšen padec priljubljenosti SDS.

Objavljeno
25. februar 2011 09.10
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana – »Si disident?« se je na Twitterju Marko Crnkovič, urednik na Delu, odzval na tvit Žige Turka, ki je zapisal, da je dokument, ki ga je objavila SDS, zavajajoč, da se tako ne dela in da je to narobe. »Še ne vem :),« pa mu je odgovoril Turk. Je bil to le nepomemben virtualni pomenek ali morda kaže na to, da znotraj SDS nastaja potreba po razmisleku o tem, ali je politika, ki jo vodi Janez Janša in ki je pripeljala do prirejanja dokumentov, neustrezna?

Žiga Turk, ki ima na svojem profilu na omenjenem internetnem socialnem omrežju zapisano, da je univerzitetni profesor, računalnikar, popoldanski politik, Ljubljančan, blogar, tviterat, šofer ..., je tudi nekdanji minister vlade Janeza Janše in član SDS, ki se je pred časom s pobudo o resetiranju Slovenije znašel v središču političnih debat.

»Twitter ni pretirano resen medij, na katerem bi človek objavljal sporočila za tisk. Je bolj transkript, kaj gre človeku tisti trenutek skozi glavo. Crnkovičev tvit sem razumel kot hec in odgovoril sem v istem slogu,« nam je omenjene tvite pojasnil Turk.

Pravi, da so dokumenti zanj pomembna reč. »Morda so bili tako najdeni v arhivu, morda so bili površni pri sestavljanju v datoteko. Pri tako resni zadevi bi bilo treba natančneje citirati in jasno povedati, kako so dokumente dobili. Potem se ne bi pogovarjali o tem, kako so datoteke sestavljene, ampak o tem, kaj v njih piše. Kar je bistveno,« meni Turk.

O opravičilu SDS je povedal, da se nanaša na način, kako je bila informacija prikazana na spletu, in velja vsem, ki so splet brali. Torej tudi novinarjem. Glede posledic za stranko pa, da SDS drži za besedo predsednika republike in ima kar prepričljive argumente za to, ljudje pa držijo za besedo SDS, kaj in kako objavlja na spletnih straneh. »To je sistem checks and balances, ki je v jedru normalnih demokracij. Ta zadeva je tema, kjer je SDS svoje principe postavila pred to, kaj ji prinaša priljubljenost med volivci,« je zgodbo razumel Turk.

Včeraj je bil nekoliko previdnejši, rekoč, da si želi tako SDS, ki bo imela najboljše in najkredibilnejše odgovore na bistvene izzive, ki so pred nami. »Ob popolnem fiasku trojčka in partikularnosti interesov Desusa je kakovostna, konstruktivna SDS za Slovenijo edina dobra možnost. Svoje mnenje o tem odkrito povem znotraj stranke, včasih pa tudi na Twitterju.«

Tvit pa je vzmemiril tudi nekatere njegove prijatelje na Facebooku (o čemer je poročal spletni portal Politikis), ki so zaradi tvita prekinili prijateljstvo z njim, vključno z urednikom omenjenega portala Dejanom Kalohom, avtorjem knjige Od partije do Patrie, ki je Turku pri tem zastavil vprašanje: »Et tu, Žiga?«

Če bodo nadaljevali, 
si lahko poslabšajo položaj

Mnenja so glede opravičila oziroma pojasnila SDS različna. Matevž Tomšič meni, da je to, komu se opravičijo ali ne opravičijo, stvar njihove politične presoje, Vlado Miheljak pa, da to sploh ni bilo opravičilo. »To, kar so objavili, ni opravičilo tistim, ki so jih obremenjevali, to so predsednik republike in mediji, temveč bralcem njihovih spletnih strani. Jaz je pač ne berem!« je dejal Miheljak.

In kaj vse to pomeni za največjo opozicijsko stranko, ki napoveduje prevzem oblasti? Tomšič meni, da bo kratkoročno učinek zelo verjetno negativen, kako bo dolgoročno, pa da je odvisno od nadaljnjega razvoja dogodkov. »Do volitev je še daleč, tako da to ne bo nujno imelo kakšnega vpliva na rezultate. Če bodo nadaljevali 'vrtanje' v to zadevo ali odpiranje druge ideološke teme, si lahko položaj precej poslabšajo,« je pojasnil Tomšič.

»Silovita prednost, ki jo ima SDS, se lahko precej zmanjša, še bolj kot to pa je pomembno, da se lahko pojavi še večja resigniranost volilnega telesa. Če bi bile volitve zdaj, se bojim, da bi bila udeležba katastrofalno nizka.«

Ne glede na vse Miheljak meni, da se SDS ne bo spremenil. »Janša vodi neki predmoderen koncept stranke, piramiden in avtoritarno voden, zato se ta stranka z Janezom Janšo ne more reformirati, lahko pa se vzporedno vzpostavi kaka nova stranka,« je povedal Miheljak in dodal: »Stranka se ne more reformirati, ker se Janša ne more reformirati.« Sprememb ne pričakuje niti Tomšič: »Janša je tisti, ki še vedno uživa nesporno prvenstvo v očeh strankine 'baze'.«