Koalicija bi prepovedala referendum o zapiranju arhivov

Parlament bo jutri na izredni seji razpisal referendum o malem delu, hkratnega referenduma 
o arhivih SDV pa ne, saj bodo koalicijski poslanci ustavnemu sodišču predlagali prepoved.

Objavljeno
16. februar 2011 09.20
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Kolegij predsednika državnega zbora Pavla Gantarja bo danes odločil, kdaj bo parlament na izredni seji razpisal referenduma o zakonu malem delu in o zakonu, ki zapira del arhivov nekdanje SDV. Po neuradnih informacijah bo Gantar izredno sejo zbora sklical za jutri. Po zakonu mora datum obeh referendumov parlament določiti najpozneje dan pozneje.

Referendum o zakonu o malem delu, za katerega je študentska organizacija zbrala več kot 40.000 podpisov, bodo poslanci v četrtek skoraj gotovo tudi razpisali za začetek aprila. Po informacijah iz vladne koalicije pa hkratnega referenduma o zapiranju arhivov službe državne varnosti (SDV), ki ga je zahtevalo 33 poslancev, najverjetneje ne bo. Vrh koalicije se je včeraj dogovoril, da bo parlament namesto o razpisu tega referenduma odločal o njihovi zahtevi, naj ustavno sodišče referendum o zapiranju arhivov SDV prepove. Po zakonu lahko parlament od ustavnega sodišča zahteva presojo dopustnosti referenduma, če večina poslancev oceni, da bi »z odložitvijo uveljavitve zakona ali zaradi zavrnitve lahko nastale protiustavne posledice«.

»Jutri zjutraj bomo gotovo vložili zahtevo za ustavno presojo tega referenduma,« je včeraj napovedal vodja poslanskega kluba SD Dušan Kumer. Dogovor v koaliciji, da bodo zaradi možnih neustavnih posledic predlagali prepoved odločanja ljudstva, je potrdil tudi vodja poslanske skupine Zaresa Franco Juri. Točna utemeljitev predloga ustavnemu sodišču bo znana danes, ko bodo koalicijski poslanci odločanje parlamenta o postopku pred ustavnim sodiščem tudi formalno zahtevali.

»Že spet iščejo izhod, kako preprečiti odločanje ljudstva o zakonu, s katerim so demonstrirali le svojo številčno moč v zakonodajnem postopku,« se je na napoved koalicije sinoči odzval vodja poslanskega kluba SDS Jože Tanko in opozoril, da so vladne službe lani ocenile, da je prosta dostopnost arhivov SDV zanje neustavna, a so se namesto za ustavni spor takrat odločile za kršitev zakona, ki je raziskovalcem omogočal prosti dostop. Odločanje ustavnega sodišča o dopustnosti referenduma o spremembi zakona, s katerim je večina pred tednom poskušala onemogočiti javni dostop do arhivov SDV, bo le še podaljšalo čas neustavnega ravnanja državnih institucij, meni Tanko.

Ali bodo volitve tudi v Kopru?

Predvidoma do konca tedna bo predsednik državnega zbora Pavel Gantar odločil tudi o razpisu lokalnih volitev v štirih občinah. Ustavno sodišče je od državnega zbora in predsednika zbora, ko je lani prepovedalo volitve v občinah Trebnje in Koper, zahtevalo razpis volitev županov in občinskih svetnikov v Mirni, Trebnjah, Ankaranu in Kopru.

Ko je prejšnji teden zbor (že drugič) ugotovil, da občine Ankaran ne more ustanoviti, je Gantar povedal, da ni realno, da bi v tem mandatu to občino še lahko ustanovili in da se bo po posvetu s pravniki, ker se je znašel v položaju, ko ne more storiti, kar zahteva ustavno sodišče, do sredine tega tedna odločil, ali bo za dan, ko bomo na referendum odločali o malem delu, razpisal volitve le v občinah Mirna, Trebnje ali tudi v Kopru. Zaradi Gantarjeve bolezni zadnje dni posvetov o tem, ali bi lahko razpisal volitve tudi v Kopru, še ni bilo.