Koalicija: Dokumenti o trgovini z orožjem naj postanejo javni

O zahtevi koalicijskih poslancev, naj se z vseh dokumentov o trgovini z orožjem, ki je v začetku 90. let potekala v Sloveniji, umaknejo oznake zaupnosti, je govorila tudi četverica predsednikov koalicijskih strank. Gregor Golobič, Katarina Kresal in Karl Erjavec se s to pobudo strinjajo, predsednik vlade Borut Pahor pa se še ni dokončno izrekel.

Objavljeno
09. marec 2011 11.04
Tanja Starič, notranja politika, Ne. Š. delo.si
Tanja Starič, notranja politika, Ne. Š. delo.si
Ljubljana - Premier namreč čaka še pojasnilo ministrice za obrambo Ljubice Jelušič. Ta se doslej, kot je znano, z odpiranjem »orožarskih« arhivov javnosti ni strinjala, čeprav je ministrstvo za obrambo sporočilo, da informacije o vpletenosti ministrice za obrambo in njenih stališčih niso točne.

Ključni argument ministrice doslej je bil, da je v času, ko je prek Slovenije potovalo orožje na Hrvaško in v BiH, veljal embargo. Objava dokumentov bi torej v mednarodnem prostoru postavila Slovenijo v zelo neprijeten položaj. S tem se ne strinjajo vladni poslanci; Dušan Kumer, denimo, meni, da je 20 let dovolj dolga doba, da se skrivnosti tistega časa lahko razkrijejo.

Ministrstva zadržana

»Desus je za to, da se vsi arhivi o orožju odprejo, tudi o nakupu patrij, če je treba,« je po sestanku predsednikov koalicije zatrdil Karl Erjavec, ki je, tako kot SDS, prepričan, da je debata o nezakonitem trgovanju z orožjem »predmet notranjepolitičnega obračuna«. Zahtevo po umiku oznak zaupnosti nameravajo vladni poslanci poslati štirim ministrstvom: za obrambo, za finance ter za notranje in za zunanje zadeve. Z vseh so nam odgovorili le, da se bodo, »ko bodo omenjeno zahtevo prejeli, skladno z zakonskimi določili ustrezno opredelili«. Ministrstvo za obrambo pa je potrdilo, da so že prejeli tri uradne zahteve dveh medijskih hiš, da na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja umaknejo stopnjo tajnosti z dokumentov. Sporočili so, da bodo odgovorili v zakonskem roku.

Janša: Uničenje SDS

Z razkritjem arhivov se strinja tudi opozicija. Poslanec SNS Zmago Jelinčič je sporočil, da sta vsaj tokrat koalicija in opozicija enotni, saj obe želita, da se razkrijejo tajni dokumenti o trgovini z orožjem. »Končno se je zbralo dovolj politične volje,« je dejal poslanec opozicije, ki hkrati zahteva, da se razkrijejo »čisto vsi dokumenti, da se ne bodo spet tako z levice kot z desnice pojavljale takšne in podobne manipulacije«.

Znova pa se je oglasil predsednik SDS Janez Janša, ki je v zvezi z orožarsko afero prepričan, da »imamo na oblasti politično opcijo, ki ji je cilj uničiti Janšo in Slovensko demokratsko stranko, ne pa pripeljati državo iz krize«.

V trgovino z orožjem vpleten SCT? (Ne. Š., delo.si)

Časopis Večer je danes objavil dokumente o domnevni vpletenosti največjega slovenskega gradbenega podjetja SCT v trgovino z orožjem. "Sodelavec obrambnega ministrstva Franci Cimerman naj bi nakazoval denar v Nemčijo, kot prejemnik pa je navedeno münchensko hčerinsko podjetje SCT Ivana Zidarja."

Eno od bančnih potrdil, pridobljenih iz Nemčije, dokazuje, da je slovenski državljan "Cimerman" nakazal 950.000 takratnih nemških mark neznanemu prejemniku na račun nemške Hypo Banke, navaja časnik Večer.

Po njihovih podatkih naj bi šlo za Francija Cimermana, sodelavca obveščevalne službe obrambnega ministrstva in enega ključnih ljudi v orožarskih poslih. Ta je imel kot desna roka Andreja Lovšina, takratnega vodje omenjene službe, pregled na transakcijami, saj je bil na ministrstvu odgovoren za blagajniške posle pri prodajah orožja.

Objavljena dokumenta se po navedbah Večera ujemata z navedbami v knjigi novinarja Matjaža Frangeža. Tam je zapisal, da so "kriminalisti odkrili nekaj računov v tujini, preko katerih so se prelivala sredstva, s katerimi je razpolagal Franci Cimerman".

Ime "Cimerman" je zapisano tudi na drugem dokumentu. Gre za potrdilo o nakazilu enake vsote denarja kot mesec prej, piše Večer, prejemnik nakazila pa je tokrat ICS Intergrated systems Handelsllschaft. To münchensko podjetje je v stoodstotni lasti slovenskega podjetja SCT, ki ga je že takrat vodil Ivan Zidar.

Nekdanji obrambni minister Janez Janša je vpletenost v okoriščanje z orožarskimi posli že večrat zanikal. Med drugim je že 27. novembra 1999 za Delo zatrdil, da ministstvo za obrambo v času njegovega ministrovanja "ni imelo nobenega računa ne v Avstriji, ne v Švici in ne kje drugje, ne na ime ministrstva, ne na ime Francija Cimermana ..."

Franci Cimerman navedb Večera ni želel komentirati, novinarji pa prav tako niso dobili odgovora iz SCT.