Počivalšek ne namerava odstopiti, verjame, da ima trdo kožo

Po vrhu na Brdu tudi v drugih vladnih strankah zatrjujejo, da je koalicija trdna.

Objavljeno
20. maj 2020 13.51
Posodobljeno
20. maj 2020 17.44
Po besedah Zdravka Počivalška sta sicer odhoda poslancev Janija Möderndorferja in Gregorja Židana pretresla poslansko skupino SMC. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Mirt Bezlaj, Vojko Urbančič
Mirt Bezlaj, Vojko Urbančič
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na vladni novinarski konferenci na temo tretjega protokoronskega paketa zavrnil ugibanja o tem, da naj bi odstopil z ministrskega položaja in se vrnil v klopi med poslance SMC. Te je nazadnje zapustil Gregor Židan.

O tem se je izjasnil po rednem delu svojega nastopa na konferenci, v minutah za novinarska vprašanja. »Verjamem, da imam zelo trdo kožo in jeklene živce.« In še:»Gremo naprej.«

Ob Židanu je minuli teden iz poslanske skupine SMC izstopil še Jani Möderndorfer. Židan je prestopil v SD,  Möderndorfer v LMŠ. Židan je v poslanske klopi sedel kot nadomestni poslanec, potem ko je Počivalšek prevzel ministrski položaj, zaradi česar se je v zadnjih dneh omenjala možnost, da bi se znova vrnil med poslance in tako poslanski skupini obranil deveti poslanski mandat.

Po njegovih besedah sta sicer odhoda obeh poslancev pretresla poslansko skupino SMC. Kot je dodal, je Židan v petek poslanski skupini in ministrom iz kvote SMC dejal, da je dobil sanjsko ponudbo, ki je ne more zavrniti.

»Ko sem to slišal, sem vedel, da je ta človek na napačnem mestu, ker mislim, da politika ne more biti polje korupcije,« je dodal minister, proti kateremu so opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB vložile interpelacijo zaradi domnevno netransparentne nabave zaščitne opreme in (med drugim) zaradi za izbrance dobičkonosnih postopkov naročanja in nakupov.
 

»Koalicija je trdna«


Predstavniki koalicijskih strank so bili enotnega mnenja o trdnosti vlade že po po razpravi na Brdu pri Kranju o tretjem protikoronskem zakonu; koalicija bo neomajno nadaljevala z izpolnjevanjem koalicijskega sporazuma, prestopi poslancev in napovedana interpelacija ne predstavljajo ovire.  

»Koalicija je trdna,« je zagotovil poslanec SDS Tomaž Lisec in poudaril, da v načrtu ni nikakršne reorganizacije vlade. Tako minister za zdravstvo Tomaž Gantar kot minister Zdravko Počivalšek, če bo interpelacijo prestal, po njegovih besedah, ostajata na svojih pozicijah. Tehnična vlada je za koalicijo nesprejemljiva, odhajanje poslancev pa ne predstavlja še nobenih težav, je dejal. Poudarja, da sta prioriteta vlade demografski sklad in debirokratizacija na več področjih.

»Pogovarjali smo se o tretjem paketu, velik poudarek je na ukrepih čakanja na delo in na ukrepih za reševanje turizma in gostinstva,« je dejala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga. Stranka SMC se, kljub odhajanju članstva, zavezuje, da bo ostala trdni člen koalicije. Bega članstva in prestopov poslancev iz SMC ni komentirala. Dejala pa je, da minister Zdravko Počivalšek že težko čaka na interpelacijo, da pojasni očitane nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme.

 

Jožef Horvat, poslanec stranke NSi, pravi, da je koalicija konsolidirana in da bo sprejemanje tretjega svežnja ukrepov za odpravljanje posledic epidemije potekalo po načrtih. Pravi, da prestopa dveh poslancev v opozicijske klopi v DZ sicer res teoretično pomenita, da koalicija beleži minus, a da v resnici ni nič drugače. O Gantarju in Počivalšku niso govorili, je dejal, razen odločitve, da Počivalška na interpelaciji podprejo. 

Janja Sluga iz SMC ni želela konkretno odgovarjati o tem, kakšna bo naslednja Počivalškova poteza, torej ali se res namerava vrniti v poslanske klopi. Da so v SMC glede tega skrivnostni, je opazil tudi Franc Jurša iz Desusa. A tudi po njegovih besedah je koalicija trdna in Gantar ostaja minister. »Nič ni bilo posebnega, bilo je ustaljeno. Celo sem zapazil, da se je predsednik vlade na sestanku večkrat zasmejal, kot se običajno,« še pravi Jurša.

O sanjski ponudbi in nespodobnih povabilih


Včeraj so v SMC komentirali, da je njihov poslanec Gregor Židan k SD prestopil, ker je dobil sanjsko ponudbo, ter da njihovi poslanci še vedno dobivajo nespodobna povabila. »Meni je žal, da o svojih bivših kolegih govorijo v obliki klevet in z načinom besed, ki so značilne za največjo vladno stranko. Upam, da se jim bodo čez čas opravičili,« se je na ostre besede SMC odzval prvak SD Dejan Židan in nadaljeval, da so njihova vrata še naprej odprta za tiste poslance, ki bi želeli delovati vključujoče in neideološko. Na vprašanje, ali potekajo še kakšne aktivnosti na tem področju, pa je odgovoril, da nobene, o katerih bi morali govoriti.