Koalicija še neenotna o pokojninah

Ministrska ekipa premiera Boruta Pahorja se je v soboto sešla na delovnem sestanku, na katerem so poskušali dokončno oblikovati proračuna za leti 2010 in 2011. Ostajata dve ključni težavi - zamrznitev pokojnin in plač v javnem sektorju.

Objavljeno
28. september 2009 09.14
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Ministrska ekipa premiera Boruta Pahorja se je v soboto sešla na delovnem sestanku v širši sestavi, na katerem so poskušali dokončno oblikovati proračuna za leti 2010 in 2011. Po pričakovanjih še nista gotova, ker ostajata dve ključni težavi - zamrznitev pokojnin in plač v javnem sektorju. »Dogovora še ni,« je po štirih urah izjavil prvak Desusa Karl Erjavec, čeprav je pred torkom optimističen; takrat bo vlada po napovedih zaokrožila proračuna. Kot je razkril vodja poslanske skupine Desusa Franc Žnidaršič, bi lahko doslej neomajni strankarski predstavniki upokojencev privolili v delno usklajevanje pokojnin s plačami.

V Desusu še vedno vztrajajo pri stališču, da nikakor ne bodo sprejeli zamrznitve pokojnin. Se pa zavedajo, pravi Žnidaršič, da bo povprečna plača, po kateri se skladno s formulo usklajujejo pokojnine, v prihodnje višja, in sicer zaradi statistične napake. »Povprečna plača se bo dvignila, ker delo izgubljajo delavci na slabše plačanih delovnih mestih, masa prispevkov v pokojninsko blagajno pa bo manjša. Zaradi tega bi bilo krivično zahtevati povečanje pokojnin, ker gre za statistično povečanje,« pojasnjuje Žnidaršič. Vodja poslanske skupine Desusa pravi, da se zaradi teh dejstev pogovarjajo o usklajevanju pokojnin s plačami, ki bi bilo manjše od statistične rasti.

Finančni minister Franc Križanič (SD) je bil po delovnem sestanku vlade redkobeseden, povedal je le, da pogajanja z Desusom o usklajevanju pokojnin tečejo uspešno. Prvak Desusa Karl Erjavec se v soboto ni želel izreči, ali bodo privolili v delno usklajevanje pokojnin s plačami, več bo znano, kot je dejal, v torek, ko je predvidena vladna seja in ko bo na podlagi izračunov sprejeta končna odločitev. Predsednica LDS Katarina Kresal je prepričana, da bodo na vladi dosegli kompromis; izognili so se linearnemu zniževanju proračunskih postavk, da bi zadovoljili Desus, jo je bilo razumeti, ker je finančno ministrstvo našlo drugačno rešitev. Predsednik Zaresa Gregor Golobič je po posvetu vlade ugotovil, da se »povečuje razumevanje za kompromisno rešitev«, ki bo tudi javnofinančno vzdržna. Ali bo vladi uspelo zaokrožiti proračuna za leti 2010 in 2011, bo znano po današnjem usklajevanju s sindikati javnega sektorja, je pojasnil Golobič.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je ponovila stališče, da plačne reforme, kot si jo je zamislila vlada Janeza Janše, zaradi povsem drugačnih makroekonomskih razmer ne bo mogoče izpeljati. Sindikatom javnega sektorja bodo predstavili, je dejala, da jim ničesar ne jemljejo, temveč želijo odpraviti plačna nesorazmerja z drugačno dinamiko. V primeru neuspešnih pogajanj ima vlada še vedno na voljo interventni zakon, kar pa ne bo tako preprosto, je prepričana, ker velja samo leto dni, nato pa bi lahko Virantova plačna reforma zaživela s »polno dinamiko« že leta 2011. Vladnega posveta se je udeležil tudi poslanec SD in nekdanji premier Tone Rop, ki meni, da sta proračuna glede na okoliščine solidna. Prepričan je, da bo koalicija dosegla kompromisno rešitev, ključno pa je, je poudaril, da bodo socialni partnerji razumeli realne razmere in težave.

Več v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela