Koalicija se strinja o spremembah referendumske zakonodaje

Poslanske skupine koalicije in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs so se na današnjem srečanju v DZ poenotile glede sprememb referendumske zakonodaje. Predlagajo, da bi lahko bil referendum pobuda zgolj ljudstva in ne tudi poslancev. Uvedli bi kvorum za veljavnost referenduma in vsebino, o kateri bi lahko odločali.

Objavljeno
07. marec 2011 17.38
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Kot je za STA dejal vodja poslanske skupine Zares Franco Juri, si je koalicija enotna, da sta se parlament in državni svet dolžna samoomejiti in prepustiti referendum ljudski iniciativi. »Referendum mora biti sredstvo in korektiv v rokah državljanov,« je menil Juri.

Po njegovih besedah je namreč paradoksalno, da imajo poslanci ali državni svetniki, ki lahko izglasujejo veto, še dodaten privilegij, da z manjšino poslancev lahko zahtevajo referendum.
Koalicija želi s spremembo zakona o referendumu in ljudski iniciativi vzpostaviti tudi legitimnost referenduma oziroma določiti minimalno udeležbo volilnih upravičencev za veljavnost referenduma. Pri tem predlaga od 25- do 40-odstotni kvorum, poroča STA.

Koalicijske partnerje po poenotenju glede ključnih kriterijev čaka še usklajevanje z opozicijo. Za spremembo referendumske zakonodaje je potrebna dvotretjinska večina poslancev DZ. Predlog bo pripravila vlada in ga po besedah Franca Jurija posredovala v parlamentarni postopek. Sledila bo obravnava ustavne komisije DZ.

Vodja Zares meni, da bi bila ob sprejetju omenjenih sprememb znova aktualna pobuda opozicije za uvedbo referendumskih dnevov. Poslanec izpostavlja možnost, da bi imeli ne le enega, temveč dva referendumska dneva ali več.

Kot še navaja STA, je pobudo opozicije za uvedbo enega referendumskega dne DZ zaustavil minuli teden, opozicija pa je nad idejami omejevanja referenduma ogorčena.