Koalicija tudi po ovadbah ščiti Košnikovo

Afera CSD Trbovlje: tri ovadene, ministrstvo pa pričakuje le eno obsodilno sodbo: za računovodkinjo.

Objavljeno
19. april 2017 21.02
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje - V 120.000 evrov »težki« posojilni aferi trboveljskega Centra za socialno delo (CSD) bo najkrajšo očitno potegnila računovodkinja, za katero ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) pričakuje obsodilno sodbo. Prav tako ovadeno nekdanjo direktorico CSD, poslanko SMC Ireno Grošelj Košnik, bo, kot kaže, koalicija SMC-SD zaščitila.

Policijski preiskavi v CSD Trbovlje, ki se je decembra končala s tremi ovadbami, bodo piko na i dali na državnem tožilstvu. Kazenske ovadbe so zaradi suma storitve več uradno pregonljivih kaznivih dejanj po podatkih Policijske uprave Ljubljana podali proti direktorici Košnikovi, računovodkinji Nataši Perme Guzej in Nataši Pavlovič, ki je po odhodu Košnikove v parlament prevzela naloge vršilke dolžnosti direktorice; Pavlovičeva je bila v času, ko je CSD vodila Košnikova, njena nadzornica oziroma predsedujoča svetu CSD.

Srečanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak (SD) s trboveljskim »mestom zločina« je bilo ob njenem torkovem obisku Zasavja neizogibno: v Trbovljah bo namreč imel sedež bodoči regijski center in tam je ministrica predstavila tudi načrtovano reorganizacijo, ki predvideva boljši notranji nadzor centrov. Prav notranji nadzor je odpovedal pri razvpitem trboveljskem primeru. V imenu MDDSZ je Tanja Amon, direktorica direktorata za socialo, za Delo prvič govorila o pričakovanjih ogoljufanega resorja. Dejala je: »Pričakujemo, da se bo postopek nadaljeval in da bo sledila obsodilna sodba zoper računovodkinjo; odgovorni pa sta seveda tudi direktorica in v. d. direktorice, ker ni bilo notranjega nadzora.« Na spornih dokumentih so podpisi vseh treh.

Računovodkinja je tudi prva od vodilne oziroma ovadene trojice, ki je občutila posledice razkritih nepravilnosti: zadnji dan leta 2015 je CSD pod novim direktorjem Rokom Zupancem proti Guzejevi zaradi kršitev pogodbe najprej sprožil postopek izredne odpovedi, nato pa se je, da bi se izognili dolgotrajnim postopkom, z njo sporazumno razšel.

Vodilne najele za okoli 120.000 evrov posojil

Zupanc je bil v CSD zaposlen že prej, ko je postal direktor, je podedoval 27.000 evrov neporavnanih posojil in 46.000 evrov neplačanih prispevkov zaposlenim. Proti neznanemu storilcu je zaradi suma ponarejanja listin oziroma bilanc poslovanja ovadbo vložil že prvi dan, MDDSZ pa je dobrih 70.000 evrov dolga upnikom CSD pokril v mesecu dni in v Trbovlje poslal izredne revizorje.

Revizija se je nanašala na sume nepravilnosti pri delu poslovanja CSD v času, ko ga je vodila sedanja poslanka SMC Košnikova. Na čelu je bila skoraj četrt stoletja, preden je vstopila v politiko in bila že prvič na listi SMC tudi izvoljena v državni zbor. Trojica je najemala posojila za CSD brez soglasij finančnega in resornega ministrstva. O najetih posojilih ni poročala niti v letnih poročilih niti v zaključnih računih in finančnih načrtih, saj iz teh ni bilo razvidno niti eno posojilo, zato je najverjetneje zakrivila tudi kaznivo dejanje ponarejanja listin. Skupaj so vodilne v CSD najele okoli 120.000 evrov posojil. Novo vodstvo CSD Trbovlje je po opozorilu finančne uprave tudi ugotovilo, da center pod vodstvom Košnikove ni plačal socialnih prispevkov za dvanajst zaposlenih.

Ustanovitev komisije za notranji nadzor

Košnikova, ki je morebitni odstop z mesta poslanke ob izbruhu afere vezala na revizijo, bo kljub ugotovljenim nepravilnostim ostala poslanka. Še več: v SMC so se kakršnihkoli sodb vzdržali tudi po vloženih ovadbah. Gregor Plantarič iz SMC pravi, da Košnikova do zaključka uradnih postopkov opravlja delo poslanke, stranka pa postopkov, ki še niso končani, ne komentira. Računovodkinja Guzejeva je po odhodu iz CSD kariero neuradno nadaljevala kot samostojna podjetnica, na CSD vztraja le še Pavlovičeva.

Ob obisku trboveljskega CSD ministrica Kopačeva ni dajala izjav o preteklih dogodkih, prek Tanje Amon pa je za Delo sporočila, da po priporočilih računskega sodišča načrtujejo ustanovitev posebne komisije, ki bo skrbela za boljši notranji nadzor centrov predvsem pri izplačilih; za račune bo veljalo dvojno podpisovanje in dvojno preverjanje, naključno bodo izbirali zavode, kjer bodo nadzirali predvsem izplačila iz naslova pravic do javnih sredstev. »Posebno pozorni bomo tam, kjer morajo uslužbenci podatke vnašati ročno,« zagotavlja Amonova. Ti podatki se nanašajo pretežno na transakcijske račune. Posebni komisiji, ki bo kot neodvisen organ izvajala nadzor nad poslovanjem CSD, so naklonjeni tudi v Skupnosti CSD, ki združuje 62 centrov.