Koalicija zahteva razširitev preiskave

Poslanci koalicijskih SDS, NSi, SLS in DeSUS zahtevajo parlamentarno preiskavo za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri nekaterih nakupih opreme Slovenske vojske.

Objavljeno
23. marec 2007 15.08
Vili Rezman (DeSUS)
Ljubljana - Poslanci koalicijskih SDS, NSi, SLS in DeSUS zahtevajo odreditev parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri nekaterih nakupih opreme Slovenske vojske ter vladnega letala v obdobju od 1994 do 2007. Kot je povedal poslanec DeSUS Vili Rezman, želijo razširiti parlamentarno preiskavo glede nakupa finskih oklepnikov, ki jo zahteva opozicija, saj ta zajema samo aktualno časovno obdobje in samo nakup oklepnikov 8X8.

Koalicijski poslanci so sicer zadovoljni, da se vendarle skuša priti do resnice, sodijo pa, da ima zahteva opozicijskih poslancev nekatere slabosti, ki bi jih radi dopolnili, je pojasnil Rezman. Zato vlagajo svojo lastno pobudo z željo, da bi se po posvetovanju obe strani poenotili tako, da bi imeli na koncu samo eno preiskovalno komisijo. V primeru, da se to ne bo zgodilo, bodo zahtevali svojo preiskovalno skupino.

Opozicijska preiskava se od predloga SDS, NSi, SLS in DeSUS loči predvsem po času, in sicer se usmerja samo na najbolj aktualno obdobje – tako imenovano obdobje 8X8, je povedal Rezman. Želja koalicijskih poslancev pa je, da se razišče tudi čas od sprejetja zakona o temeljnih razvojnih programih v letu 1994. Tako bi ugotovili, če je bilo vse narejeno tako, kot je predvideval zakon ter če je bilo morda kaj "obvodnih poti".

Razlika v obsegu preiskave

Zahteva koalicijskih poslancev se od zahteve opozicije razlikuje tudi v obsegu tega, kar naj se preiskuje. Tako želijo poleg nakupa srednjih kolesnih oklepnih vozil 8X8 patria preveriti še nakupe lahkih oklepnih kolesnih vozil 6X6 valuk, vladnega letala, obnove tankov T55-S, havbic 155 milimetrov in sistema za upravljanje ognja (ACCS) ter letal Pilatus, opravljenih v okviru temeljnih razvojnih programov v obdobju od leta 1994 do vključno letos.

Pobuda za odreditev parlamentarne preiskave glede nakupa finskih oklepnikov 8X8, ki jo zahteva 32 poslancev LDS, SD in nepovezanih poslancev, ima po mnenju poslancev SDS, NSi, SLS in DeSUS "izrazito strankarsko-politično konotacijo", je povedal Rezman. "Sami pa bi radi raziskovali posle", je še dodal.

So bili projekti izvedeni skladno s predpisi DZ?

Tako bi poslanci radi ugotovili, ali so bili projekti v okviru izvajanja temeljnih razvojnih programov na ministrstvu za obrambo izvedeni transparentno in skladno s predpisi in usmeritvami, ki jih je dal državni zbor. Kot je pojasnil poslanec SDS Robert Hrovat, obstaja tudi sum, da je prišlo do oškodovanja države, ker "nekaterih sredstev in opreme ni v operativni uporabi oziroma je bila v času nabave njena perspektivnost dvomljiva". Ugotoviti pa želijo še možno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi nakupov opreme Slovenske vojske.

Zahtevo predstavili na kolegiju predsednika DZ

Poslanci so svojo zahtevo danes predstavili na kolegiju predsednika DZ Franceta Cukjatija, kjer so se s predlagatelji prve pobude - opozicijskimi LDS, SD in nepovezanimi - dogovorili, da se v torek sestanejo še enkrat. Takrat bodo podpisniki prve zahteve povedali, če se z razširitvijo strinjajo ali ne.

Na marčevski seji DZ bodo v petek poslanci odredili parlamentarno preiskavo glede nakupa finskih oklepnikov 8X8, so se sicer odločili na današnjem kolegiju predsednika DZ. Preiskavo zahteva 32 poslancev LDS, SD in nepovezanih poslancev, medtem ko so poslanci SNS svoje podpise umaknili. Preiskava naj bi med drugim ugotovila morebitno vpletenost in politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v onemogočanju parlamentarnega nadzora nad obrambnim ministrstvom in Slovensko vojsko. Pri poslu namreč obstaja sum klientelizma in korupcije, menijo vlagatelji zahteve.

Moge: Pobuda za orožarsko preiskovalno komisijo politična


Poslanec LDS Rudolf Moge v pobudi za ustanovitev nove preiskovalne komisije za orožarske posle v času od 1994 do 2007 vidi le politične razloge, "kajti vse komisije, ki so se ukvarjale s tem, so v bistvu imele zelo težak dostop do podatkov". Službe, ki bi morale to raziskovat in o tem politično poročati DZ, pa svojega dela niso bile "zmožne" opraviti, ker je bil tak interes tistih, ki so te službe vodili, meni Moge.

Ne vem, če je levici ali pa desnici v interesu, da se ti posli preiskujejo, ampak za nacionalno varnost bi bilo gotovo dobro, da se zadeva razčisti, tudi zaradi sosed, ki nas obdajajo in ki veliko vedo o teh poslih, poslancem pa se že več kot 10 let ne pove, kako je s temi stvarmi in se jih zavija v meglo, podobno kot povojne poboje. Zaradi politične higiene bi bilo dobro, da bi se oba problema enkrat rešilo, pravi Moge.

Ko je poslanec tedanje ZLSD Jože Jagodnik že leta 1993 v državnem zboru zastavil 27 poslanskih vprašanj o trgovanju z orožjem na ministrstvu za obrambo, je nedolgo za tem prišlo do razkritja orožja na mariborskem letališču, kar je pozornost preusmerilo z ministrstva za obrambo drugam, je izpostavil Moge.

Zdaj, ko je v DZ vložena pobuda za ustanovitev komisije, ki bi preiskovala posel z oklepniki in trgovino z orožjem od leta 1991 do 1993, pa se je takoj pojavila še zahteva za novo komisijo, ki naj bi preiskovala orožarske posle od leta 1994 dalje, pravi Moge. Ta meni, da ni težko videti povezave med obema primeroma.