Koalicijska orožarska komisija začela z delom

Za zaprtimi vrati se je prvič sestala preiskovalna komisija, ki se bo na zahtevo koalicijskih poslancev ukvarjala z nakupi vojaške oborožitve, opreme in vladnega letala v minulih mandatih.

Objavljeno
15. junij 2007 17.44
Poslanec SDS Zvonko Černač
Ljubljana – Danes se je za zaprtimi vrati na prvi seji v državnem zboru prvič sestala preiskovalna komisija, ki se bo na zahtevo koalicijskih poslancev ukvarjala z nakupi vojaške oborožitve, opreme in vladnega letala v minulih mandatih. Po seji je njen predsednik Zvone Černač (SDS) povedal, da so se odločili, da bodo v okviru pripravljalnih preiskovalnih dejanj najprej pridobili gradiva in se z njimi seznanili. Opozicijski poslanec Milan M. Cvikl (SD) pa je danes protestiral, ker seja ni bila odprta za javnost.

Najprej bodo pregledali gradivo in opravili "določene oglede"


"Določenim organom smo naložili, da do 2. julija letos dostavijo preiskovalni komisiji gradiva," je po seji dejal Černač. Sprejeli so tudi sklep, da se opravijo "določeni ogledi". Konkretne vsebine sklepov medijem, glede na to, da je bila seja v skladu s poslovnikom o parlamentarni preiskavi zaprta pred javnostjo, ni predstavil.

Seznam preiskovancev in prič določen po preučitvi dokumentacije

Po Černačevih besedah bodo seznam preiskovancev in prič določili v nadaljnjem postopku po preučitvi dokumentacije. "Glede na to, da vemo, na kaj se predmet preiskave nanaša, se verjetno ne bomo mogli izogniti nekaterim nekdanjim najvišjim političnim predstavnikom, ki še danes sooblikujejo politično dogajanje oziroma še vedno zasedajo pomembne politične položaje," je v četrtek napovedal poslanec največje vladne stranke Černač.

Državni zbor je parlamentarno preiskavo odredil 26. aprila na zahtevo koalicijskih SDS, NSi, SLS in DeSUS. Koalicijski poslanci so preiskavo zahtevali, potem ko predlagatelji preiskave o nakupu oklepnikov patria niso privolili v njeno razširitev še s preiskovanjem domnevno spornih nakupov oborožitve in vojaške opreme v minulih vladnih mandatih, vse od leta 1994 naprej. Že od ustanovitve so sodelovanje v komisiji zavrnili v poslanski skupini nepovezanih poslancev.

Osrednja pozornost komisije na valukih in falconu


Komisija se bo osredotočila na preiskavo nakupa lahkih oklepnih kolesnih vozil 6X6 (valuk), vladnega letala, havbic 155 mm, sistema za upravljanje ognja (ACCS), letal pilatus ter obnove tankov T55-S.

Namen parlamentarne preiskave bo ovreči ali potrditi sume o prisotnosti klientelizma in korupcije pri teh poslih, o negospodarnosti, političnih dogovorih ter netransparentnosti. Ob tem naj bi ugotavljali politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi teh poslov. Gre sicer za projekte, financirane v okviru temeljnih razvojnih programov obrambnih sil Republike Slovenije v letih 1994 do 2007. Ugotavljali naj bi politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi teh poslov. Namen preiskave pa je tudi ovreči ali potrditi sum o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri razorožitvi nekdanje teritorialne obrambe v letu 1990.

Cvikla skrbi izpeljava preiskave, skupina nepovezanih poslancev v komisiji ne sodeluje

Cvikl, ki je danes nadomeščal odsotnega podpredsednika komisije Aurelia Jurija (SD), se je v izjavi po koncu seje vprašal, kako si je koalicija zamislila izpeljavo preiskave, glede na to, da bo komisija morala najverjetneje pregledati nekaj 1000 strani gradiv, med njimi bo tudi veliko internih strogo tajnih dokumentov. Ob tem ga skrbi, da bo koalicija "te dokumente selektivno pošiljala v javnost kot v primeru Sove vlada". Sicer pa gre po njegovem mnenju za komisijo, "ki ugotavlja odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki teh funkcij več ne nosijo". Cvikl je sicer predsednik komisije za preiskavo nakupa oklepnikov 8X8 patria.

V komisiji je sodelovanje zavrnila poslanska skupina nepovezanih poslancev, ker je po njihovem mnenju vprašljiva smiselnost in realni izid preiskovanj za časovno tako oddaljeno dogajanje. Če obstajajo sumi o nezakonitem ravnanju, bi morala koalicija zadevo predati pristojnim organom pregona, menijo v NP, ne pa da se ustanavlja komisija.