Koalicijske stranke stavijo vse na uspeh

SD, Zares, LDS in Desus so predstavile predlog za razpis posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. Opozicija je ogorčena in zahteva drugačno referendumsko vprašanje, zato Pahor opoziciji ponuja kupčijo.

 

Objavljeno
10. november 2009 21.11
Klara Škrinjar, Tanja Starič
Klara Škrinjar, Tanja Starič
Ljubljana - »Želimo si predvsem argumentirane razprave in na koncu odločitev, ki bi bila prepoznavna na podlagi množične udeležbe na posvetovalnem referendumu,« je vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič pojasnil nepričakovano odločitev četverice koalicijskih strank, ki je v ponedeljek zvečer v parlament vložila pobudo za posvetovalni referendum o arbitražnem sporazumu o meji. »Vseh sedem poslancev Desusa podpira ta predlog,« je dejal Franc Žnidaršič (Desus). Prav tako stojijo za takšno odločitvijo poslanske skupine Zares, SD in LDS.

 

»Ne iščemo sporazuma in rešitve za politiko, temveč za vse državljane. Zato je prav, da njih vprašamo, kaj si mislijo. Zavedamo se in prevzemamo odgovornost, da bomo rezultate spoštovali pri praktičnih rešitvah,« je dejal Borut Sajovic (LDS). Po njegovih besedah sporazum vsebuje vse tisto, za kar si je Slovenija od nekdaj prizadevala: od opredelitve kvoruma in predmeta spora, določitve meje na kopnem in na morju, stika Slovenije z odprtim morjem do režima z uporabo morskih območij.

 

Opozicija: manever vlade!

 

Trije opozicijski prvaki, Janez Janša (SDS), Radovan Žerjav (SLS) in Zmago Jelinčič (SNS), so se včeraj sestali za zaprtimi vrati. Vsi trije trdijo, da je referendumsko vprašanje zavajajoče. »Če bo vprašanje takšno, kot je predlagano, volivci sploh ne bodo povprašani po pravih stvareh,« je dejal Janša, ki trdi, da »s tem vlada tvega neverodostojno odločanje«. Korekten referendum bi bil, če bi bilo vprašanje enako, kot bi bilo na naknadnem zakonodajnem referendumu, torej: »ali ste za arbitražni sporazum ali ne«, meni tudi Žerjav, ki dodaja, da v vprašanju, kot ga predlaga koalicija, ta »priznava, da Slovenija izgublja teritorialni stik z mednarodnimi vodami«.

 

Pahor ponuja roko Janši

 

Predsednik vlade je zvečer sporočil, da je pripravljen na umik predloga za razpis posvetovalnega referenduma, če se bo opozicija odrekla naknadnemu zakonodajnemu referendumu. Janez Janša je na to ponudbo odgovoril, da je to »tako, kot bi v trgovini rekel: če mi podarite ta predmet, vam ga ne bom plačal«. Janša je izrecno poudaril, da referendumska zgodba ni končana in da tudi posvetovalni referendum vladne strani ne pomeni, da po potrditvi arbitražnega sporazuma v parlamentu ne bo opozicija zahtevala še enega, naknadnega.

 

Več v tiskani izdaji Dela.