Kobilarna Lipica: Pogin konj že ob obisku britanske kraljice

Vodstvo Kobilarne Lipice je na današnji novinarski konferenci predstavilo okoliščine nenadne smrti štirih lipicancev in obolelosti konj iz turističnega hleva. V Lipici sumijo, da nekdo zastruplja konje, saj so se zastrupitve od leta 2002 zgodile že trikrat, ob vseh večjih dogodkih. V Stožicah je poginil lipicanec, znake zastrupitve so opazili še pri 12 konjih, pozneje so trije poginili.

Objavljeno
14. marec 2011 20.01
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Ni. Č., delo.si
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Ni. Č., delo.si

Lipica – V Lipici poudarjajo, da zaradi dogodka v nobenem segmentu ne morejo prevzeti odgovornosti. Poleg takojšnje veterinarske oskrbe obolelih konj so o pojavu obvestili tudi veterinarske inšpektorje in dogodek prijavili Policijski upravi v Kopru, da bi razkrili razloge pojava, ki se je v Lipici ponovil že tretjič v manj kot desetih letih.

Dogodki s simptomi zastrupitve se ponavljajo od leta 2002, edini skupni imenovalec poleg bolezenskih znakov pa je ta, da vedno nastopijo ob uspešnih in odmevnih dogodkih Kobilarne Lipica, sporočajo iz Kobilarne. Tudi leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. v Lipici se je zgodilo podobno. V Kobilarni so še poudarili, da dvanajst v soboto obolelih konj v petek ni gostovalo na dogodku v Ljubljani in tako ovrgli neposredno vzročno povezanost pojava.

Kobilarna ostro zanika vsakršna namigovanja, ki so se ob dogodku pojavila v javnosti, da so bili konji v Stožicah neprimerno oskrbovani in izpostavljeni prevelikemu stresu. Janez Rus, strokovni direktor Kobilarne Lipica, je pojasnil: »Za lipicance v Stožicah je bilo ustrezno poskrbljeno, ves čas so bili v družbi oskrbnikov in trenerjev, zagotovljena je bila 24-urna veterinarska oskrba ter vsi etični standardi ravnanja z živalmi.«

Pogoje bivanja je preverila uradna veterinarka, ki ni našla nikakršnih pomanjkljivosti. Direktorica VURS Vida Čadonič Špeličeva je potrdila, da med poginom konja v Ljubljani in obolevanjem konj v Lipici ni vzročne povezave, obstaja pa sum, da hoče nekdo škodovati Kobilarni Lipica.

Poginuli žrebec v Stožicah poginil zaradi prebavne bolezni kolika

V Ljubljani poginuli žrebec je začel znake slabega počutja kazati že v četrtek dopoldne in je kljub poskusu zdravljenja poginil. V soboto pa je znake zastrupitve začelo kazati kar 12 konj v lipiški kobilarni. Istega dne so poginili trije.

Veterinarji so potrdili, da so konji poginili zaradi prebavne bolezni, imenovane kolika. To povzroča hrana, krma, včasih tudi stresne razmere. Toda če bi bile te še lahko vzrok za pogin konja v Ljubljani, pa je to težko verjeten vzrok za pogin živali, ki so ostale v svojih hlevih v Lipici.

Poginule živali so na obdukciji na inštitutu veterinarske fakultete. Ko bodo rezultati znani, bodo zadevo predali kriminalistom, ti pa se bodo lotili preiskave kaznivega dejanja mučenja živali. V Kobilarni Lipica so prepričani, da tokratna zastrupitev, kot podobne po vsakokratnih lipiških uspehih, ni naključna in da nekdo želi kobilarni namerno škodovati. Ko je poginil žrebec pred nastopom v Ljubljani, so to pripisovali vzrokom, na katere človeški faktor ni mogel vplivati. Ko pa so v svojem vsakdanjem okolju in ob vrhunski oskrbi zboleli še drugi konji, so postali pozorni na nenavadni pojav.