Kobili iz Škocjanskega zatoka brez travm v začasnem domu

Starejša Rižana in mlajša Cabodoule ne moreta domov, ker je bi ju lahko kdo znova napadel.

Objavljeno
26. september 2013 13.47
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Dva meseca in pol po okrutnem napadu na dve kobili v naravnem rezervatu Škocjanski zatok pri Kopru so ozdravljena konja preselili z veterinarske klinike v Ljubljani v začasen dom – v center Društva za zaščito konj v Orovi vasi pri Polzeli.

»Kobili sta odlično okrevali in ne kažeta znakov psihične obremenitve ali nezaupanja,« je povedala vodja naravnega rezervata Škocjanski zatok Nataša Šalaja. V Škocjanski zatok kobil niso preselili, ker ne morejo izključiti možnosti ponovnega napada nanju. »Takoj ko bo ta nevarnost minila, se bosta vrnili v rezervat pred Koprom, kjer smo jima že vzpostavili nov začasni nadstrešek in oboro, ki bosta za oskrbo živali služila do dograditve novega hleva, predvidenega v letu 2014. Vir travme ni okolje, kjer se je napad zgodil, pač pa človek, povzročitelj. Zato se bosta kobili vrnili v zatok tedaj, ko bo sodišče odločilo, kako s povzročiteljem, ali pa, ko bomo drugače izključili možnost ponovitve tega dogodka,« je povedala Nataša Šalaja.

Storilec je še vedno na prostosti

Čeprav so kriminalisti že zbrali dokaze in je tožilstvo že napisalo obtožnico, je storilec še vedno na prostosti. Problem je, da se je storilec enkrat že vrnil na kraj zločina in razžagal lesene ročaje orodij. Tudi v drugem primeru so odkrili njegove biološke sledi. Zato se upravljavci parka (DOPPS) čudijo, da izvedenci niso upoštevali ponovitvene nevarnosti, ki je v tem primeru dokazano izkazana.

Strokovni vodja rezervata Borut Mozetič je povedal, da so veseli okrevanja kobil, še posebno tega, da se tako starejša Rižana kot mlajša Cabidoul normalno obnašata do ljudi. Cabidoule se je lepo zacelila globoka rana na glavi, zaradi poškodbe nosne kosti pa bo imela trajne posledice. Stroški zdravljenja bodo več kot 7000 evrov, za vzpostavitve nove pašne infrastrukture pa so imeli še 2000 evrov stroškov.

Hvaležni so tudi zaradi pomoči rehabilitacijskega centra Petra, ki deluje v okvitu Društva za zaščito konj v Orovi vasi, saj se tam konji dobro počutijo, so v družbi približno desetih drugih konj in so ustrezno varovani 24 ur. Pomembno je tudi, da zanju nekaj časa ne bo treba ničesar plačevati. »Seveda si želimo, da bi ju lahko čim prej pripeljali domov. Tedaj bomo v rezervat spet pripeljali še tretjo kobilo Falisco in kmalu potem še žrebca, ki še odrašča v Italiji,« je povedal Borut Mozetič.

V Škocjanskem zatoku bo v naslednjih dveh letih prišlo do nekaterih pomembnih sprememb. Zdaj že pripravljajo razpis za gradnjo dolgo načrtovane infrastrukture, ki bo uredila razmere v parku. Predvsem bo omogočila nadzor nad dostopom v park. V torek je začela veljati tudi nova uredba o naravnem rezervatu Škocjanski zatok. Slednja je natančneje opredelila meje zavarovanega območja in na sodobnejši način opredelila varstveni režim.