Kočevje ima spet urejeno tržnico

Modernistični stavbi poleg kočevske cerkve so z obnovo vrnili nekdanjo namembnost: spet je tržnica.

Objavljeno
19. september 2014 12.08
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje − Občina Kočevje je letos obnovila zgradbo poleg kočevske cerkve, ki je bila zadnja desetletja znana kot Likovni salon. Zgrajena je bila v šestdesetih letih kot razdelilnica mleka in nadkrita tržnica. Leta 1966 so kočevski kulturniki v zgornjih prostorih uredili razstavni prostor, zgradbo pa poimenovali Likovni salon. Zadnje desetletje in pol je stavba čakala na obnovo.

To so izpeljali letos. Vredna je bila 366.000 evrov, ki so jih večinoma zagotovili iz občinskega proračuna, skorajda 66.000 evrov pa iz projekta Leader. Obnovo so končali pred kratkim in stavbi vrnili nekdanjo namembnost. V spodnjem, odkritem delu je za tržno dejavnost namenjenih 130 kvadratnih metrov, v zgornjih prostorih pa je nekaj več kot sto kvadratnih metrov površin. »V okviru obnove so potekale tudi delavnice oziroma izmenjave izkušenj, s katerimi želimo na Kočevskem izboljšali kakovost in ponudbo kmetijske proizvodnje in proizvodov,« pravi kočevska podžupanja Lili Štefanič.

Tržnica zdaj deluje ob sredah popoldne in v soboto dopoldne. Obenem pa bodo zgornji prostori še vedno namenjeni občasnim razstavam društva podeželskih žena ali društva upokojencev. Vsaj enkrat na teden pa bodo tam tudi klasični sejmi oblačil, ki so zdaj na drugih lokacijah v mestu. »Pritegniti pa želimo tudi prodajalce suhe robe, pridelovalce medu in druge,« pravi Štefaničeva.

Upravljanje stavbe je prevzela Komunala Kočevje, ki do konca leta ne bo zaračunavala najema stojnic. Prostor sredi mesta pa bi radi popestrili tudi z drugimi sejemskimi dogodki, kot je prodaja rabljenih knjig, smučarske opreme, oblek iz druge roke oziroma vintage sejem ...

Vzporedno, upa Štefaničeva, pa jim je uspelo spodbuditi lokalne pridelovalce hrane, da bodo redno ali občasno prodajali na tržnici in širili svojo pridelavo. »V resnici se pri tem projektu največ ukvarjamo s formalizmi,« dodaja sogovornica, ki napoveduje še druge, tudi s tržnico povezane projekte, ki jih pripravljajo: prvo je socialno podjetništvo na Marofu, drugo pa socialna kmetija, ki bi kot zadruga odkupovala pridelke vrtičkarjev in jih prodajala po Kočevskem in širše.