Kočevje iz zraka tudi za tiste na tleh

Sredi Kočevja je razstavljenih 16 velikih fotografij Kočevske, ki so nastale v sodelovanju fotografa Marjana Artnaka in pilota Roberta Latina.

Objavljeno
09. september 2014 22.06
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - »Fotografirati v letalu je posebna izkušnja,« pravi Marjan Artnak, priznani naravoslovni fotograf iz kočevskega Fotografskega kluba Grča. Velike fotografije, ki prikazujejo idilične podobe gozdnate »deželice«, so nastale večinoma letos, pet pa jih je iz leta 2012. V skupno treh poletih sta izkušeni pilot in mojstrski fotograf ujela nevsakdanje motive Kočevske: zelene gozdne krošnje, dolino Kolpe, jezero v Kočevski Reki…

Da je bila raznolikost podob velika, sta vzletela v času, ki je za fotografije najbolj primeren: tik pred vzhodom sonca in tik pred zatonom. To pa je, na primer, pomenilo, da sta maja letos vzletela ob petih zjutraj, ko je bila še slana. »Potem pa sva letela s hitrostjo 170 kilometrov na uro, letalo pa je treslo kot vibracijski vrtalnik,« pravi fotograf, ki je v objektiv ujel že množico neverjetno prepričljivih motivov.

»Posebnost takega letenja je usklajenost pilota in fotografa,« pravi pilot Robert Latin, član Letalskega kluba Kočevje. Letela sta z ultralahkim letalom Tyrona. V primerjavi z običajnim letenjem je bilo v njunih poletih več letenja v krogu, tako da je Artnak ujel pravo svetlobo in kompozicijo, obenem pa sta imela odprta vrata. »Morda kakšna fotografija ni tehnično popolna, kar je tu in tam videti v vogalih fotografij, a vendar prikazujejo Kočevsko, ki je res lepa,« pravi Marjan Artnak o projektu, kjer je bilo ogromno tehničnih in drugih omejitev.

Za razstavo sredi mesta bi lahko izbral tudi fotografije, ki te »deželice« ne predstavljajo tako idilično: opustošenje oziroma vlake na vsakih 25 metrov, ki ga za seboj puščajo stroji za sečnjo ali pa z gnojnico polite njive. Tudi to je na Kočevskem, je ob otvoritvi dejal Artnak. A še več je neverjetno veliko lepih kotičkov, ki niso prepričljivi samo s tal, ampak imajo poseben čar tudi takrat, ko se jih gleda iz zraka.

»Upam le, da bodo otroci čez trideset, štirideset let imeli priložnost delati take fotografije. Upam, da te slike ne bodo spomin, ampak nam bo vso to lepoto uspelo ohraniti,« je še dejal Marjan Artnak.

Razstava je nastala v okviru letošnjega Kozlerjevega leta, s katerim se v občini Kočevje spominjajo Petra Kozlerja, avtorja prvega zemljevida slovenske dežele in pokrajin. Na ogled bo do sredine oktobra.