Kočevje - pogorelo šolo bodo le začeli obnavljati

Izvajalec gradnje že izbran, sklep bo pravnomočen v osmih dneh.

Objavljeno
03. december 2013 23.54
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – Pogorišče Osnovne šole (OŠ) Stara Cerkev, ki sameva že vse od junijskega požara, se bo čez osem dni spremenilo v gradbišče. Kočevski svetniki so na izredni seji potrdili investicijski program, vendar pri tem niso izbirali boljše od dveh predlaganih različic, ker je bila prva že potrjena kot časovno in finančno ugodnejša.

Obnova in nadomestna gradnja skoraj 2000 kvadratih metrov površin, ki so pogorele ali pa bile med požarom poškodovane, bosta skupaj s prenovo kotlovnice stali 2,5 milijona evrov.

Občina bo zagotovila 1,1 milijona evrov, ministrstvo za izobraževanje pa 1,3 milijona. Gradbena dela bodo predvidoma končana do konca maja 2014, mesec pozneje bi radi pridobili uporabno dovoljenje.

Po prenovi bo imela šola 3200 kvadratnih metrov, v 16 učilnicah bo prostora za 350 učencev, ki bodo v šolski stavbi združeni šele z začetkom šolskega leta 2014/2015.

»Dokumentacija za obnovo je bila pripravljena zelo hitro,« je poudarila Bojana Sovič iz podjetja Proplus, kjer so pripravili investicijski program. Odgovori kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, da so vsi dokumenti usklajeni z ministrstvom za izobraževanje, niso prepričali vseh svetnikov, ki so bili tudi razočarani, da na sejo in k pripravi dokumentacije občina ni povabila ravnateljice OŠ Stara Cerkev Sonje Veber.

Svetniki so podvomili v smiselnost predlagane rešitve, da bodo strojno opremo namestili na podstrešje, s čimer bodo spremenili obremenitve konstrukcije stavbe. Janko Veber (SD) meni, da prisilno prezračevanje v stavbah v tako čistem okolju, kot je Stara Cerkev, ni smiselno.

A Sovičeva je dejala, da jih predpisujejo šolski standardi, ki so jih pisali prodajalci prezračevalnih naprav: »Dali bomo pobudo, da v okoljih, kjer ni hrupa in so neonesnažena, prisilno prezračevanje ne bi bilo potrebno.