Kočevske smeti bodo prihodnji teden začeli voziti drugam

Kje bodo odlagali kočevske smeti po jutrišnjem zaprtju deponije v Mozlju bo znano v petek ali ponedeljek.

Objavljeno
30. januar 2013 18.22
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - V petek Komunala Kočevje ne sme več odlagati smeti na deponiji v Mozlju, ker ji to prepovedujeta dve decembrski odločbi. »Za prebivalce sistem odvoza odpadkov ostaja isti, prav tako tudi cena,« pravi Marko Kljun, direktor Komunale Kočevje, ki bo predvidoma v petek ali ponedeljek podpisal tri- do šestmesečno pogodbo za odlaganje odpadkov s prevozom.

Na Komunali Kočevje bodo odločali med šestimi ponudniki, ki imajo cene odlaganja odpadkov s prevozom v razponu od 130 do 170 evrov na tono. To je petkrat višja cena od sedanjih izračunanih stroškov odvoza in odlaganja odpadkov, ki je veljala za deponijo v Mozlju, kjer so ti stroški znašali 30 evrov na tono. To pa pomeni, je Kljun opozoril tudi kočevske svetnike, da bo glede na sedanje cene odvoza in deponiranja odpadkov z novim ponudnikom nastajala razlika v višini 300.000 evrov letno.


Za prebivalce se sistem zbiranja odpadkov in cena ne spreminjata, prav tako bodo še naprej lahko vozili odpadke v zbirni center v Mozelj. Komunala Kočevje bo še naprej pobirala smeti - ta teden embalažo, zato sedaj še ni težav z odlaganjem -, jih vozila na deponijo v Mozelj, od tam pa jih bo izbrani ponudnik odpeljal naprej. Število zaposlenih na Komunali ostaja enako.


Komunala Kočevje, ki deluje na območju občin Kočevje in Kostel, mora zagotoviti novo rešitev za odlaganje okoli 2500 ton odpadkov letno, kar je glede na število prebivalcev pod slovenskim povprečjem. Uredba o odlaganju letne količine mešanih komunalnih odpadkov določa, da se letno na odlagališče ne sme odložiti več kot 222 kilogramov na prebivalca, kar pa je nad kočevskim povprečjem, kjer so letno na deponiji v Mozlju odložili 153 kilogramov odpadkov na prebivalca.


»Potem pa moramo, v približno šestih mesecih, v občini odločiti, kako bomo dolgoročno rešili problem odlaganja odpadkov,« pravi Marko Kljun. Po sedanji zakonodaji obstajata dve možnosti: razpisati koncesijo ali pa se pridružiti, tudi lastniško, enemu od regijskih centrov. Tu je možno izbirati med regijskim centrom v Ljubljani, kjer podpisujejo pogodbe za obdobje 30 let, ali v Celju in Novem mestu, kjer so pogodbena obdobja krajša.