Kočevske smeti gredo v Tržič

Komunala Kočevje in izbrano podjetje tik pred podpisom šestmesečne pogodbe za odvoz in deponiranje kočevskih odpadkov.

Objavljeno
06. februar 2013 17.56
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Na Komunali Kočevje, kjer zaradi dveh odločb od konca januarja ne smejo več odlagati smeti na deponijo nenevarnih odpadkov v Mozlju, so že izbrali začasnega ponudnika za odvoz in odlaganje odpadkov. Najboljšo ponudbo so pripravili v ljubljanskem podjetju Publicus, ki bo smeti odlagalo na deponiji Kovor v Tržiču.

Na Komunali Kočevje so se za ponudbo tega podjetja odločili med prispelimi šestimi ponudbami, med katerimi ena ni izpolnjevala pogojev. Ponudniki so odlaganja odpadkov s prevozom ponudili v razponu od 130 do 170 evrov na tono odpadkov. »Ponudnike smo ocenjevali na podlagi štirih parametrov: cene prevoza, obdelave, odlaganja in takse,« pravi Marko Kljun, direktor Komunale Kočevje.


Komunala Kočevje in najugodnejši ponudnik, podjetje Publicus, bosta do konca naslednjega tedna, ko bodo izpolnjeni zakonski pogoji, podpisala šestmesečno pogodbo za odvoz in deponiranje odpadkov iz občin Kočevje in Kostel. Na Komunali Kočevje pa že pripravljajo elaborat oziroma dolgoročno rešitev za odvoz in odlaganje odpadkov.


Spremembe glede odvoza in odlaganja odpadkov, ki bodo po novem končale v Tržiču,  pa ne vplivajo na ceno, ki jo za to storitev plačujejo prebivalci. Ta ostaja nespremenjena vsaj še dva, tri mesece in morda še dlje, dokler ne bo kočevski občinski svet s soglasjem države odločil drugače.

Toda, opozarjajo na Komunali Kočevje, z odvozom odpadkov izven občine Kočevje nastaja velika razlika med dejanskimi in obračunanimi stroški odvoza in deponiranja odpadkov, ki se sedaj razlikujejo celo za petkrat. Za Komunalo Kočevje to pomeni, da bo z novim sistemom odlaganja odpadkov vsak mesec nastala razlika v višini 25.000 evrov oziroma bo imelo to javno podjetje letno okoli 300.000 evrov izgube.