Kočevski proračun razdelil ravnatelje

Kočevski občinski svet, razdeljen na dvoje, je uspel razdeliti tudi ravnatelje kočevskih osnovnih šol.

Objavljeno
13. februar 2013 10.51
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

 

Kočevje - Trije ravnatelji kočevskih osnovnih šol se ne strinjajo z letošnjo proračunsko razdelitvijo denarja za investicijsko vzdrževanje šol in materialne stroške, kar je kočevska opozicija, ki ima v občinskem svetu večino, spremenila z amandmaji.

Zaplet so zakuhali kočevski opozicijski svetniki oziroma Janko Veber iz SD, ki je bil predlagatelj dveh amandmajev, s katerima so denar vzeli trem osnovnim šolam in namenili za OŠ Stara Cerkev. To pa je, so v pismu opozorili Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Kočevje, Jožica Pečnik, ravnateljica OŠ Ljubo Šercer in Darja Delač Felda, ravnateljica OŠ Ob Rinži, »absolutno favoriziranje« OŠ Stara Cerkev. Na privilegirano obravnavo ene šole sta Peter Pirc in Darja Delač Felda, ki sta tudi člana sveta občine Kočevje, opozorila že na sami seji, kjer so sprejemali letošnji proračun.

Več denarja za investicijsko vzdrževanje


OŠ Stara Cerkev je s prvim amandmajem dobila dodatnih 21.000 evrov za investicijsko vzdrževanje, čeprav je bil znesek prvotno namenjen vsem štirim kočevskim osnovnim šolam oziroma naj bi za omenjeno šolo bilo namenjenih 16.000 evrov za zamenjavo vseh ventilov na radiatorjih, ki puščajo.

Z drugim amandmajem pa so povečali materialne stroške za isto šolo za 10.000 evrov, kar je 11,4-odstotno povečanje te postavke. Denar so jo vzeli s postavke za Ljudsko univerzo Kočevje, ki je, po besedah Lili Štefanič, kočevske podžupanje in pred tem dolgoletne direktorice Ljudske univerze Kočevje, končno prišla v proračun. Ta zavod se je vseskozi preživljal z razpisi, pravi Lili Štefanič in sprašuje: »Zakaj se tudi šole ne prijavljajo na razpise?«

Opredeljeni prenizki stroški

Janko Veber pravi: »Občina je v proračunu opredelila prenizke stroške za delovanje OŠ Stara Cerkev in z drugim amandmajem smo samo sledili dejanskim materialnim stroškom.« Podobno pravi Sonja Veber, ravnateljica OŠ Stara Cerkev, ki je sicer tudi žena Janka Vebra: »V proračunu za leto 2013 je ustanovitelj planiral samo 56.650 evrov za materialne stroške, kar je občutno premalo glede na dvig cen energije in vse stroške, ki jih šola ima.«

Poleg tega, je opozorila Sonja Veber, je OŠ Stara Cerkev edina šola, ki ni vključena v projekt energetske sanacije javnih stavb, s katerim bodo obnovili štiri zgradbe - eno vrtčevsko in tri šolske. Na občini Kočevje odgovarjajo, da vključitev OŠ Stara Cerkev v ta projekt ni bila možna, ker njihova stavba po lokalnem energetskem konceptu ne spada med najbolj energetsko potratne zgradbe.

Občina nima kriterijev za delitev materialnih stroškov za šole

Podatki, ki so jih pripravili na občini Kočevje, kažejo, da so vsem osnovnim šolam v obdobju od 2008 do 2012 znižali sredstva: OŠ Stara Cerkev za okoli 4,6 odstotke, OŠ Zbora odposlancev za okoli 5,1 odstotek, OŠ Ob Rinži za okoli 3,6 odstotke in OŠ Ljubo Šercer za okoli 17,1 odstotek.


Z letošnjim proračunom pa so se, pravijo na občini Kočevje, načrtovana sredstva v primerjavi z letom 2012 za OŠ Zbora odposlancev znižala za okoli 2,6 odstotka, za OŠ Ob Rinži in OŠ Ljubo Šercer so se zvišala za okoli 11,1 odstotka in za OŠ Stara Cerkev za okoli 18,4 odstotke. Na občini še dodajajo, da šolam sredstva za materialne stroške delijo glede na dejanske stroške predhodnih let. Pravih kriterijev, s katerimi bi izračunali dejanske materialne stroške pa občina Kočevje še nima, »so pa ti v pripravi in pričakujemo, da bodo sprejeti in upoštevani za leto 2014«.