Kočevski župan bo ovadil nekdanjega župana

Graditev ZD Kočevje: Župan Prebilič prepričan, da je njegov predhodnik Veber oškodoval občino.

Objavljeno
07. november 2011 18.04
Posodobljeno
08. november 2011 07.00
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da bo zaradi gospodarske škode pri načrtovani graditvi Zdravstvenega doma (ZD) Kočevje kazensko ovadil prejšnjega župana Janka Vebra in prejšnjega direktorja občinske uprave Janka Kaliniča.

Ko so se na občini Kočevje pred dvema letoma pripravljali na graditev ZD Kočevje, je bila naložba po investicijskem načrtu vredna 1,58 milijona evrov. Za občino je bilo to predrago, zato so od projektantov zahtevali znižanje investicije na 800.000 evrov.

»To smo naredili tako, da smo investicijo zaključili do tretje podaljšane faze in to tudi zapisali,« je povedal Vladimir Briški, direktor kočevskega AG-Inženiringa.

Tak investicijski načrt je sprejel občinski svet v prejšnji sestavi, a v gradivu ni bilo zapisano, da bo naložba v resnici nedokončana, brez četrte in pete gradbene faze. Občina je nato s takim projektom, ki je bil ocenjen na 894.000 evrov, sodelovala na razpisu ministrstva za zdravje in pridobila 236.000 evrov sofinancerskih sredstev.

»Če bi šel na ministrstvo projekt za 1,5 milijona evrov, bi lahko dobili 600.000 evrov,« je prepričan kočevski župan Vladimir Prebilič, ki pravi, da sta Janko Kalinič, takratni direktor kočevske občinske uprave, in Janko Veber, takratni župan, s takim načinom vodenja naložbe povzročila gospodarsko škodo.

Janko Veber pravi, da je bila naložba v višini 1,5 milijona evrov pretirana, saj je bila načrtovana graditev 700 kvadratnih metrov površin, kar pomeni, da bi za kvadratni meter plačali 2285 evrov. »To ni res,« pravi Vladimir Briški: »Stavbe, ki je bila zgrajena v šestdesetih letih, tako kot ZD Kočevje, ni mogoče kar nadgraditi, ampak je treb hišo utrditi v kleti in v nadstropju, kar pomeni, da gre za 1400 kvadratnih metrov prenove spodnjih prostorov in 700 kvadratnih metrov nadzidave.«

Veber pravi, naj župan Prebilič, če že razmišlja o ovadbi proti njemu in Kaliniču, ovadi tudi sebe, ker je podpisal sofinancersko pogodbo z ministrstvom za omenjeni delež in tudi zato, ker o spremembi načina financiranja ni obvestil občinskega sveta in spremenil investicijskega programa.

Vendar to ne spremeni dejstva, da je graditev ZD Kočevje pod vprašajem, saj se bodo na občini morali odločiti, ali iz projekta izločiti vsa ne nujna dela, tako da se bo vrednost projekta v resnici znižala na 894.000 evrov, ali pa bodo iz občinskega proračuna plačali vse stroške do vrednosti nložbe v višini 1,5 milijona evrov.