Kogeneracija za zapore in paradižnik

Občina Šentrupert bo do leta 2020 energijsko samopreskrbljena

Objavljeno
03. oktober 2014 01.18
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Slovenska vas - V polodprtem oddelku zaporov na Dobu je podjetje Energetika Šentrupert odprlo obrat za soproizvodnjo električne in toplotne energije z vplinjanjem lesnih sekancev. Gre za naložbo v okviru projekta energijske samopreskrbe občine Šentrupert do 2020.

Občina Šentrupert, ki je pred dnevi že drugič prejela priznanje za energetsko najbolj učinkovito slovensko občino, je ustanovila javno podjetje Energetika v letu 2012 z namenom izvedbe učinkovitega sistema lokalne samopreskrbe z energijo. Z novim obratom, ki so ga postavili v štirih mesecih, od 1,4 milijona evrov pa so zanj pridobili 641.000 evrov nepovratnih sredstev, so dopolnili kotlovnico na lesno biomaso, ki je bila pripravljena spomladi.

Ogrevanje zaporov precej cenejše

Direktor Energetike Šentrupert Uroš Pikl je ob odprtju povedal, da iz lesne biomase, ki jo v kotlovnici uporabljajo za proizvodnjo toplote za potrebe kompleksa zaporov na Dobu, dobivajo tudi plin, ki v obratu kogeneracije poganja motorje za proizvodnjo elektrike. To bodo v celoti posredovali v električno omrežje, dodatno toplotno energijo pa po potrebi uporabljali za dopolnjevanje ogrevanja iz kotlovnice. Zmogljivost elektrarne je po Piklovih besedah 250 kilovatov električne in 600 kilovatov toplotne energije, žene pa jo pet kogeneracijskih naprav. To je prvi primer proizvodnje toplote in elektrike na lesni plin v javnem sektorju v državi, medtem ko je v zasebnem takih primerov že več. Stroški naložbe v kogeneracijo se bodo po Piklovih besedah povrnili v desetih letih, ogrevanje zaporov pa bo po prvih ocenah najmanj desetino cenejše.

V načrtu nasadi paradižnika

Šentruperški župan Rupert Gole je povedal, da lesne sekance dobivajo iz lokalnega območja, s čimer odpadejo dolgi in težki transporti od drugod, lastnikom gozdov v Mirnski dolini pa omogočajo dodaten zaslužek. Za zdaj je letna poraba lesne biomase na Dobu 12.000 kubičnih metrov, se bo pa potrojila ob uresničitvi novih projektov. Na Dobu načrtujejo gojenje paradižnika na 4,5 hektara s steklenjaki. Za gradnjo je vse pripravljeno, čakajo na razpis države za pospeševanje pridelave zelenjave, ki hudo zamuja.

Daljinsko ogrevanje Šentruperta

Občina se je že lotila novega projekta lokalne energijske samopreskrbe. V nekdanjem vojaškem kompleksu na Puščavi nastaja sedem milijonov evrov vreden Lesno-predelovalni center, za katerega bodo dobili dobra dva milijona nepovratnih sredstev, z njim pa okoli 70 novih delovnih mest in nove možnosti za vključenost obsojencev v delo. Poskusna proizvodnja v njem bo stekla v drugi polovici prihodnjega leta.

Načrtujejo tudi daljinsko ogrevanje Šentruperta, ki je za Dobom drugo največje naselje v občini. Za projekte so dobili nepovratna sredstva, potrebno infrastrukturo pa nameravajo namestiti ob prenovi trškega jedra v letu 2016. Rupert Gole je omenil, da so za lastnike gozdov, ki bodo to želeli, predvideli možnost plačila daljinskega ogrevanja s svojim lesom.