Kohezijska sredstva za energetsko obnovo šole

V Ribnici bodo kmalu začeli energetsko obnovo stavbe C OŠ dr. Franceta Prešerna.

Objavljeno
12. maj 2014 15.25
Simona Fajfar, Ribnica
Simona Fajfar, Ribnica

Ribnica − Po pogodbi se bodo dela na OŠ dr. Franceta Prešerna začela kmalu oziroma čim prej, saj je rok za dokončanje investicije zelo kratek: sredina avgusta.

Na zgradbi C, ki ji v Ribnici pravijo tudi nova šola, bodo namestili energetsko varčno fasado, obložili klet, izolirali strop v pritličju in na podstrešju, zamenjali stare radiatorje ter dodatno toplotno izolirali ogrevalni sistem. S to investicijo bodo, pravijo na občini Ribnica, na leto prihranili 214 MWh toplotne energije.

Investicija je vredna 282.000 evrov, ki jih bodo zagotovili iz dveh virov: 152.000 evrov je nepovratnih kohezijskih sredstev, 130.000 evrov pa iz proračuna občine Ribnica.

»S to investicijo bomo prispevali k učinkovitejši rabi energije, zmanjšanju rabe energije in izpustov CO2 toplogrednih plinov v okolje,« pravi ribniški župan Jože Levstek. Obenem pa se bodo s tem izboljšali tudi pogoji za izvajanje pouka in drugih programov šole.

OŠ dr. Franceta Prešerna sicer deluje v petih stavbah, ki jih skupaj obiskuje 722 učencev, od tega 350 v stavbi C.

»Večina naših stavb je starih več kot sto let, vendar imamo primerne prostore za pouk,« pravi Andreja Modic, ravnateljica OŠ dr. Franceta Prešerna, ki dodaja: »Vendar pa si poleg energetske snacije stavbe C želimo še kakšno investicijo, saj bi morali preurediti stara stranišča na stavbi C, rabili pa bi tudi hitrejši internet oziroma optično omrežje. Največja investicija, na katero čakamo, da je obnova dvorane DC-16 v Dolenji vasi, ki bi jo morali zaradi dotrajanosti res čim prej obnoviti.«

Kot zanimivost: občina Ribnica je že leta 2010 predstavila načrt za ureditev športne dvorane DC-16, ki stoji poleg podružnične osnovne šole v Dolenji vasi. Staro in dotrajano zgradbo, ki je s šolo povezana s hodnikom, naj bi porušili in zgradili novo stavbo, ki si jo je zamislil arhitekt Boštjan Češarek.