Kolektivna pogodba za novinarje Dela

Delo in njegov novinarski sindikat podpisala hišno pogodbo.

Objavljeno
23. maj 2017 21.59
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana – Družba Delo in njegov novinarski sindikat sta po nekajmesečnih pogajanjih včeraj podpisala podjetniško kolektivno pogodbo (PKP), potem ko jo je družba s sindikatom Pergam sklenila že lani.

V Izvršnem odboru Sindikata novinarjev Dela (SND) ocenjujejo, da s to pogodbo novinarji niso ostali povsem brez kolektivnih pravic, hkrati pa računajo na izboljšanje socialnega dialoga z upravo. Zdaj bodo kot podpisnik PKP in eden socialnih partnerjev lahko predlagali spremembe in dopolnitve na področjih, o katerih menijo, da jih je še treba urediti, je v svoji izjavi zapisala predsednica SND Simona Fajafar.  Direktorica Dela Nataša Luša, zadovoljna, da je k pogodbi pristopil tudi novinarski del hiše, je dejala: »Potem ko je 1. januarja letos prenehala več kot 25 let stara panožna novinarska kolektivna pogodba, sedanja pogodba zaposlenim zvišuje raven socialnih pravic nad tistimi, ki jih določa zgolj zakon, delodajalec pa ima zdaj urejen odnos s socialnimi partnerji. Pravice so se povečale na več področjih: pri dodatkih, dopustih, definirali so pravice na področju zavarovanja odgovornosti novinarjev, nezgodno zavarovanje, 13. plačo oziroma božičnico, dodaten dopust za novinarska delovna mesta. Pomembno je, da imamo eno kolektivno podjetniško pogodbo za celotno družbo in da ni več delitve zaposlenih na novinarje in nenovinarje, v pogajalskem procesu pa smo dokazali, da je socialni dialog mogoč.«

Čeprav delodajalska stran ni privolila v zvišanje izhodiščnih plač v tarifnih razredih, je Luša zatrdila, da tarifna pogodba v podpisani PKP ne more posegati v plače, ki so dogovorjene z vsakim zaposlenim novinarjem v njegovi pogodbi. Mehanizmi za znižanje plač obstajajo, a ne na podlagi tarifne pogodbe. Novinarji so s pristopom k enotni PKP izgubili pet dni rekreacijskega dopusta, ki jim ga je zagotavljala stara poklicna nacionalna pogodba. Te dopustniške pravice so bile po oceni Luše zelo bogate, zato so privolili v kompromis, po katerem bosta ostala dva dneva, to pa bo stimulacija zlasti za mlajše novinarje.