Kolesa vozijo po dolini

V Velenju in Šoštanju si je ob koncu zimskih razmer spet mogoče izposojati mestna kolesa.

Objavljeno
04. marec 2015 20.28
Brane Piano, Velenje
Brane Piano, Velenje
Velenje – V začetku tedna so v Velenju in Šoštanju spet vzpostavili izposojo mestnih koles bicy. Pozimi koles niso posojali. Od vzpostavitve sistema izposoje so našteli 1700 uporabnikov, ki so si kolesa izposodili 50.000-krat.

V Velenju so brezplačno izposojo koles vzpostavili jeseni 2012 in s tem dopolnili brezplačni javni avtobusni prevoz. Kasneje so postajo za izposojo koles postavili še v sosednji občini Šoštanj in s tem sistem razširili na večji del Šaleške doline. Danes razpolagajo z 49 kolesi znamke Krpan slovenskega izdelovalca in 11 izposojevalnimi postajami z 88 priključnimi stojali za kolesa.

Za uporabo sistema se je treba v velenjskem turističnem informacijskem centru ali v Šoštanju na občini, v Vili Mayer ali v Muzeju usnjarstva registrirati z osebnim dokumentom in davčno številko, pri čemer uporabniki dobijo uporabniško kartico in identifikacijsko kodo. Kolesa si je mogoče v tednu dni izposoditi za skupaj največ 14 ur, vračati pa jih je mogoče na katerikoli postaji.

V Velenju so postaje za kolesa na glavni avtobusni postaji, pred sedežem občine, Vilo Bianco, Mladinskim hotelom, Šolskim centrom Velenje, v Sončnem parku, pri Mestnem stadionu, v naseljih Gorica in Selo, v Šoštanju pa v Tresimirjevem parku in Kajuhovem parku.

Mestna kolesa so v Velenju dobili prek sodelovanja v evropsko financiranem meddržavnem projektu Byci, v katerem so poleg Velenja in Kopra sodelovale tudi regionalne in lokalne skupnosti ter ustanove iz Italije, Slovaške, Madžarske, Avstrije, Češke in Nemčije. Za prvo vzpostavitev sistema komunalne izposoje brezplačnih koles, kar ni vključevalo tudi nabave opreme, je Mestna občina Velenje prejela 134.000 evrov, sama pa je primaknila 27.000 evrov. Občina si stroške za vzdrževanje sistema delno vrača z objavljanjem oglasnih sporočil na bokih koles.