Koliko bo orožarskih preiskovalnih komisij?

Odgovora na vprašanje, koliko komisij v DZ bo do konca mandata preiskovalo orožarske posle, za zdaj še ni. Predlagatelji se namreč niso uspeli uskladiti o tem, ali združiti predloga ali pa ustanoviti dve ločeni komisiji.

Objavljeno
27. marec 2007 13.49
Ljubljana - Odgovora na vprašanje, koliko komisij v državnem zboru bo do konca mandata preiskovalo orožarske posle, za zdaj še ni. Predstavniki predlagateljev dveh komisij, ki naj bi se ukvarjali z orožarskimi posli iz različnih obdobij slovenske samostojnosti, se namreč na kolegiju predsednika DZ danes niso uspeli uskladiti o tem, ali združiti predloga ali pa ustanoviti dve ločeni komisiji. Čas za morebiten dogovor imajo še do petka.

Predsednik DZ France Cukjati je predstavnikoma predlagateljev - poslancu LDS Antonu Anderliču in SDS Jožetu Tanku -, naložil, da se sestaneta z vodjo zakonodajno-pravne službe DZ Miroslavom Mozetičem in poskušata priti do dogovora o tem. Cukjati je poudaril, da je pripravljen še enkrat sklicati kolegij, da vidijo, ali sta se uskladila.

Cukjati je prepričan, da je še vedno možna ustanovitev skupne preiskovalne komisije, kjer bi preiskovali različne posle iz obeh predlogov; osredotočili bi se lahko na primer predvsem na zadnji posel z oklepniki 8X8 in skušali vsaj v tem delu priti do odgovora še do konca tega mandata. Dve komisiji pa enake vsebine ne bosta mogli preiskovati, je opozoril in dodal, da ne bi bilo v ponos DZ, če bi imeli tako inflacijo preiskovalnih komisij.

Sopredlagatelj prve pobude za preiskovalno komisijo, Aurelio Juri (SD), je sicer opozoril, da širitev nalog komisije ne bi bila plodna. Po njegovem prepričanju je do konca tega mandata državnega zbora ravno še dovolj časa, da se preišče okoliščine enega konkretnega posla, ki še ni zaključen in v katerega lahko DZ po potrebi še poseže. Gre za zadnji posel ministrstva za obrambo za nakup finskih oklepnikov patria.

Josip Bajc (SLS) je sicer podvomil, da bi v dobrem letu in pol, kolikor je še do konca mandata, sploh lahko zaključili tako preiskavo, saj je bilo v preteklosti že več podobnih komisij in nobena ni zaključila svojega dela. Če pa se v opoziciji ne bi strinjali, pa je napovedal, da bodo svojo pobudo dopolnili in ustanovili svojo komisijo.

Jožef Horvat (NSi) je sicer ocenil, da če imajo predlagatelji "poštene namene", potem zakaj ne bi razširili predmeta preiskave in odprli širše poglavje o nabavah orožja. A Anderlič ga je zavrnil rekoč, da če želijo preiskovati "vse povprek" tudi prav ter pobudo koalicijskih poslancev označil za poskus preusmerjanja pozornosti s posla s patriami.