Koliko omejiti potovanja poslancev po svetu?

Ali naj poslanci po svetu potujejo več ali manj, bo v petek razpravljal kolegij predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Zares je predlagal omejitev potovanj, Desus pa nasprotno rešitev.

Objavljeno
14. oktober 2009 22.48
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - Ali naj poslanci po svetu potujejo več ali manj, bo v petek razpravljal kolegij predsednika državnega zbora Pavla Gantarja. Zares je predlagal omejitev potovanj, Desus pa nasprotno rešitev. Iz Zaresa so pred tednom zahtevali tudi podatke, koliko so potovanja poslancev po svetu državo letos in lani stala. Gantar je zagotovil, da bodo pregled pripravili. Včeraj podatki še niso bili dostopni.

Franc Žnidaršič (Desus) je predlagal, da bi določbo, da smejo na čezocenska potovanja največ trije člani komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, spremenili v največ pet. Kot je zapisal, se po sedanji ureditvi zgodi, da v celem mandatu niti en poslanec iz (majhne) poslanske skupine ne bo na takšnem potovanju.

 

Ne manj - sploh ne bo


»To je predlog, da bi se vrnili na staro ureditev,« je ocenil predsednik omenjene komisije Miro Petek (SDS) in opozoril, da so v parlamentu s spremembo pravilnika pravice poslancev do potovanj februarja letos že omejili. Delegacije so manjše in potujejo za krajši čas. Petek je dodal, da je zaradi varčevanja za letos tudi že odpovedal obisk članov komisije v Argentini, in verjetno je, da se bo podobno zgodilo tudi z obiskom v Avstraliji naslednje leto. Komisija poskuša vsaj enkrat v mandatu obiskati vse velike skupine Slovencev v zamejstvu. V predlogu, da bi bilo članov delegacij, ki potujejo na druge celine, pet, in ne trije, je Žnidaršič zapisal, da se to nanaša le na štiri potovanja v vsem letu. Poslanska skupina Zares pa je s podpisom Franca Jurija predlagala odpoved potovanj skupin prijateljstev v druge države, sodelovanja poslank in poslancev na športnih tekmovanjih v tujini in potovanj z osebnimi vabili posameznih poslancev.

Več v tiskani izdaji četrtkovega Dela.