Koliko stanejo poslanska potovanja?

Predstavljamo natančne podatke, kam so potovali poslanci in koliko nas je stalo. Zdi se, da bo, ko bodo popravljeni vsi preračuni, za najdražjega obveljalo potovanje poslancev na srečanje medparlamentarne unije v Adis Abebi.

Objavljeno
12. november 2009 13.21
Peter Jančič
Peter Jančič
V preglednici cen potovanj poslancev, ki so jih v parlamentu pripravili, kar je Franco Juri sprožil razpravo o potovanjih v »eksotične države«, s čemer se je skušal maščevati SDS, ki je vladajoče kritizirala zaradi poviševanja plač sodnikom v času krize, izstopajo podatki o ceni neznanja tujih jezikov. Pot poslanca Desusa Joška Godca na seminar, ki ga je organiziral Nato v Neaplju, je stala 1.279 evrov. Pot prevajalca in njegove storitve pa še 3.000 evrov. Polet Godca v Dushanbe je stal 2033 evrov, hotel in dnevnice 1090 dolarjev, pot prevajalke 4.359 evrov. Zaradi visokih stroškov prevajalcev so potovanja Godca med najdražjimi in presegajo po skupnih zneskih v pregledih najdražje potovanja Melite Župevc (SD) na parlamentarno skupščino Nata v v Washingtonu in Ottawi, za kar je polet stal 4.747 evrov, hotelske storitve za štiridnevno pot 1094 dolarjev, dnevnice pa 375 dolarjev. V preglednicah, ki so jih prejeli poslanci, smo v sredo odkrili napako in točnih podatkov zato nismo takoj objavili. Pomotoma niso seštete različne valute, so neujemanje posameznih stroškov in seštevkov, pojasnili v strokovnih službah državnega zbora, ki so opravile veliko delo, da so zbrale vse podatke.

V pregledu podatkov, ki ga zaradi obsežnosti v celoti objavljamo na delo.si, so točni zneski, koliko so stali letalski prevozi, hoteli, dnevnice, prevajalci. Seštevki pa so ponekod napačni, ker je program sešteval le zneske v evrih. Popravljeno preglednico strokovne službe v parlamentu še pripravljajo. Zdi se, da bo, ko bodo popravljeni vsi preračuni, za najdražjega (če izpustimo Godčeve poti) v tem mandatu obveljalo potovanje Klasinčeve, Ziherla, Franca Žnidaršiča (Desus) in Bogdana Baroviča (SNS) na srečanje medparlamentarne unije v Adis Abebi aprila letos, ko je polet po osebi stal 3.845 evrov, hotel 3.880 dolarjev, dnevnice pa 310 dolarjev.