Koliko zasluži Aleksander Čeferin

Evropska nogometna zveza je razkrila plače svojih uradnikov. 

Objavljeno
17. marec 2018 17.42
afp*Ceferin UEFA-ELECTION
K. B., STA
K. B., STA

Evropska nogometna zveza (Uefa) je držala obljubo. Razkrila je zneske, ki jih prejmejo zaposleni v eni najpomembnejših športnih organizacij. Med njimi je tudi Aleksander Čeferin, ki je leta 2016 postal njen predsednik, s tem pa najvplivnejši slovenski funkcionar. 

V finančnem letu 2016/17 je zaslužil 1,56 milijona švicarskih frankov bruto, poroča tiskovna agencija AP. To je nekaj več kot predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), Švicar Gianni Infantino.

Ta je v letu 2017 prejel 1,53 milijona švicarskih frankov. Čeferin, ki davke plačuje tako v Švici kot Sloveniji, ne prejema nobenih bonitet. Drugače je pri Infantinu, ki bi te lahko prejel, a je Fifa v letu 2017 beležila izgubo. Bo pa v tem letu Infantino prejel nagrado, ki bi mu naj zagotovil dobiček od svetovnega prvenstva v Rusiji.

Do dobičkov v Uefi je upravičen njen generalni sekretar Theodore Theodoridis. Grk zasluži 933.000 frankov, ta znesek pa mu z bonusi lahko naraste za 35 odstotkov.


Evropska nogometna zveza je razkrila plače svojih uradnikov, tudi Aleksandra Čeferina. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Čeferin, ki ni najbolj plačan funkcionar v izvršnem komiteju, prejema denar tudi od Fife. Lani naj bi kot podpredsednik te organizacije dobil 300.000 dolarjev in dnevnice. Kljub vsemu naj bi prejemal občutno manj denarja kot njegov predhodnik Michel Platini.

Uefa je za plače v minulem letu porabila 6,1 milijona evrov, kar je za 1,25 milijona manj kot v obdobju Platinija. Proračun Uefe v zadnjem štiriletnem obdobju znaša 12,3 milijarde evrov.

Čeferin je sicer v nogometni svet odločneje vstopil februarja 2011, ko so ga delegati Nogometne zveze Slovenije večinsko izvolili za prvega moža krovne slovenske nogometne organizacije.

Pred dvema letoma so mu v Atenah zaupali vodenje Uefe. Ob izvolitvi je v nagovoru izpostavil gradnjo igrišč in prihodnosti za mlade, prav tako pa poudaril, da se bo trudil biti najbolj odprt, transparenten in dostopen predsednik v 62-letni zgodovini organizacije. Zavzel se je za omejitev mandatov vodilnih kadrov.

V intervjuju za Delo je decembra potrdil, da se bo marca 2019 verjetno potegoval za še en mandat na čelu krovne evropske nogometne zveze.