Kolone na Hrvaško, v Avstrijo in še v Italijo

Od danes do 30. maja bo Italija začasno uvedla kontrolo zaradi vrha G7.

Objavljeno
09. maj 2017 22.17
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – Italija bo od 10. do 30. maja zaradi vrha G7 ponovno začasno uvedla nadzor na svojih notranjih mejah. Predvidoma danes pa naj bi se svet EU odločal o predlogu evropske komisije, da se nadzor na meji z Avstrijo podaljša še za pol leta.

Vrh G7 bo potekal 26. in 27. maja v Taormini na Siciliji. Zaradi tega so se italijanske oblasti odločile, da bodo ponovno začasno uvedle nadzor na vstopnih točkah na kopnem, v zraku in na morju. V tem času bodo smeli potniki mejo prestopiti le z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom. Italijanski varnostni organi lahko za neupoštevanje tega predpisa izrečejo sankcijo v skladu z njihovo nacionalno zakonodajo oziroma osebi zavrnejo vstop na njihovo ozemlje. »Pričakujemo, da bodo italijanski varnostni organi mejno kontrolo izvajali predvsem na glavnih cestnih in železniških povezavah, čeprav se bo nadzor izvajal tudi na drugih, manj prometnih povezavah in kmetijskih prehodnih mestih,« so sporočili s policije, kjer predvidevajo, da bo zaradi postopkov mejne kontrole na posameznih cestnih povezavah spremenjena prometna signalizacija, možni pa so tudi občasni zastoji.

Poostren začasni nadzor ob izrednih in varnostno tveganih dogodkih ni italijanska posebnost, pogosto ga države uvajajo tudi ob velikih športnih prireditvah, kot je bilo evropsko prvenstvo v nogometu.

Še pol leta z Avstrijo

Občasni zastoji, zlasti pred karavanškim predorom, pa se bodo zagotovo nadaljevali še najmanj pol leta. Predvidoma danes se bo svet EU odločal o predlogu evropske komisije, naj nadzor na notranjih schengenskih mejah v izrednih okoliščinah, ki ga je komisija uvedla zaradi migrantske krize jeseni 2015, ostane. Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška pa naj bi ga dokončno prenehale čez šest mesecev.

Temu je Slovenija ostro nasprotovala na več ravneh, saj po mnenju pristojnih ni nobenih razlogov, da bi takšni režim, ki škodi gospodarstvu in prostemu pretoku ljudi, nadaljevali. Tudi statistike govorijo proti podaljšanju kontrole – avstrijski varnostni organi so slovenskim kolegom lani vrnili 76 tujcev, letos pa le 11. Poznavalci razmer dvomijo, da bo nadzor odpravljen pred nemškimi volitvami, znana pa so tudi stališča nekaterih avstrijskih politikov, denimo ministra za notranje zadeve Wolfganga Sobotke, ki bi kontrolo med Slovenijo in Avstrijo podaljšali za nedoločen čas.

Do teh odločitev evropske komisije je bil v ponedeljek kritičen tudi premier Miro Cerar, saj po njegovem ne pripomorejo k utrjevanju schengenskega prostora in notranjega trga: »Nesprejemljivo je, da komisija svoje odločitve podreja interesom manjšega števila članic.« Je pa poudaril, da je naša prioriteta spoštovanje pravnega reda EU in zagotavljanje varnosti.

Manj čakanja s Hrvaško?

Kako bo s kolonami v Hrvaško in iz nje, zlasti v času turistične sezone, za zdaj ni povsem jasno. Načeloma naj bi se občutno skrajšale v primerjavi z zadnjimi tedni. Slovenija, Hrvaška in evropska komisija so prejšnji teden v Bruslju dosegle dogovor, po katerem bi lahko v primeru več kot 15-minutnega zastoja na slovensko-hrvaški meji policisti prešli s sistematičnega na ciljno usmerjeni nadzor. Menda pa je še nekaj nerešenih vprašanj, zlasti na tehnični ravni, kako naj bi to konkretno izvajali, saj na dobršnem delu mejnih prehodov poleti pogosto nastajajo kolone, v katerih potniki čakajo več kot 15 minut, čeprav podrobno ne pregledujejo nikogar.

Je pa pred dnevi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec na srečanju z gospodarstveniki komentiral, da zaostren nadzor na schengenski meji resda pomeni dodatno težavo za gospodarstvo in dodatne stroške, a da Slovenija resnično skrbi za spoštovanje schengena – izključitev s tega območja bi po njegovem mnenju povzročila ogromno škodo, posebno za izvozno naravnano gospodarstvo.