Komisija sprašuje Sovo

Parlamentarna komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb je na Slovensko varnostno-obveščevalno agencijo (Sova) poslala deset vprašanj, na katere pričakuje zelo konkretne odgovore.

Objavljeno
29. marec 2007 17.00
Dušan Kumer (ZLSD)
Ljubljana - Parlamentarna komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb je na današnjem nadaljevanju nujne seje sprejela več kot deset vprašanj, ki so jih poslali na Slovensko varnostno-obveščevalno agencijo (Sova) in pričakujejo do srede zelo konkretne odgovore, je povedal podpredsednik komisije Dušan Kumer (SD). Dodal je, da so med temi vprašanji tudi nekatera, ki se nanašajo na informacije iz medijev - tudi glede specialnega fonda, v katerem naj bi manjkalo 1,25 milijona evrov.

Komisija od Sove zahteva tudi nekatere dokumente, ki jih lahko dobi, je povedal Kumer. Na podlagi pridobljenih informacij bodo nato ukrepali naprej. A po njegovem mnenju komisijo čaka še kar nekaj obiskov na Sove.

Kumer je vladno poročilo in program delovanja agencije za letošnje leto, ki ga je komisija obravnavala pred dvema mesecema in v katerem ni bilo govora o kakršnih koli nezakonitostih ali nepravilnostih, ponovno označil za neverodostojno. Prav tako je menil, da je vpogled posebne vladne komisije v arhiv samo izgovor, ker bi to lahko po nalogu direktorja Sove Matjaža Šinkovca opravili za to pooblaščeni arhivski delavci.

Podpredsednik komisije sicer ni mogel potrditi, da so se nepravilnosti dogajale v času, ko je Sova vodil Iztok Podbregar. Da pa obstaja nekaj indicev, da so se domnevne nepravilnosti dogajale v času Podbregarja, je potrdil član parlamentarne komisije Janez Drobnič (NSi).

Drobnič je povedal še, da s poslanimi vprašanji preverjajo tudi namige, da je bil specialni fond zlorabljen, da so iz njega odtekala sredstva in da je imel nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek v Sovi zaposlene, ki tam ne bi smeli biti zaposleni. Na vsa postavljena vprašanja želi komisija dobiti strokovno podkovane odgovore in resnico, je še poudaril Drobnič in dodal, da je to za delovanje in neoporečnost Sovi zelo pomembno.

Da se postavljena vprašanja nanašajo na informacije, ki se v zadnjem času pojavljajo v medijih, sta potrdila tudi člana parlamentarne komisije Rudolf Moge (LDS) in Miro Petek (SDS). Slednji informacij glede domnevnih nepravilnosti v Sovi ni mogel ne potrditi ne zanikati.

Ključna naloga posebne vladne skupine, ustanovljene za oceno dela Sova, je, da na podlagi nekaterih informacij, da v Sovi ni vse urejeno, kot bi moralo biti, preveri dejansko stanje v agenciji, pa je pojasnil član vladne skupine, okoljski minister in predsednik SLS Janez Podobnik in povedal, da sam sedeža Sove še ni obiskal. Kaj točno vladna skupina preverja, pa ni mogel povedati.

Mediji so sicer v torek poročali o 1,25-milijonskem primanjkljaju sredstev specialnega fonda Sove, že prej pa so se v javnosti pojavili očitki, da je vladna delovna skupina za oceno dela Sove nepooblaščeno pregledovala nekatere zaupne dokumente.