»Komu smo gorski kolesarji trn v peti? Lovcem? Planincem?«

Na srečanje so prišli od blizu in daleč, saj so jih načrtovane spremembe zakonodaje prisilile, da so končno strnili svoje vrste.

Objavljeno
01. februar 2014 18.54
Posodobljeno
01. februar 2014 18.56
Mateja Kotnik, Nedelo
Mateja Kotnik, Nedelo

Slovenj Gradec - »Nič o gorskem kolesarjenju brez gorskih kolesarjev,« je bilo danes slišati na javni tribuni o osnutku zakona, s katerim bo država urejala vožnjo v naravnem okolju in je pod naslovom Samo brez panike potekala v Slovenj Gradcu.

Prišli so gorski kolesarji od blizu in daleč, saj so jih načrtovane spremembe zakonodaje prisilile, da so končno strnili svoje vrste. »Osnutek zakona je slab. Komu smo trn v peti? Lovcem? Planincem? Lastnikom gozdov?« so se spraševali udeleženci javne tribune.

»Kakšni lovci? Kakšni planinci? Saj niso oni pisali zakonodaje. Odgovorne na ministrstvu in druge, ki so osnutek zakona pripravljali, moramo prepričati, da nismo uničevalci narave,« je odmevalo po dvorani MKC v Slovenj Gradcu.

Matjaž Kovač iz Polzele se je vprašal, zakaj ni zakonodajalec poiskal dobrih rešitev na tujem. »Naj povedo, kako je to področje urejeno drugod, ne le na Bavarskem, ki je v tem smislu specifično,« je menil Kovač. Boštjan Lesjak, gorski kolesar s Koroške, je menil, da bi morali odgovorne v državi spomniti, da je gorsko kolesarjenje perspektivna turistična panoga.

Janez Spruk iz Kamnika se je vprašal, kako rešiti nastali konflikt v dobro vseh, ne le gorskih kolesarjev. »Problem ni, če se skozi vaše dvorišče pelje en gorski kolesar, težave nastanejo, ko jih je petdeset,« je opozoril Janez Spruk in predlagal uvedbo kolesarskih vinjet.

Jožetu Rovanu, predsedniku komisije za turno kolesarstvo, se ideja o kolesarskih vinjetah ni zdela pametna. Spomnil je, da iz državnega proračuna kmetje dobivajo različne subvencije, kar po njegovem ni nič narobe. »To nam državljanom vendarle daje tudi neko pravico do tega okolja, če v njem ne delamo škode. In mislim, da je ne,« je rekel Rovan.

Franc Prošt, ki se je udeležencem tribune predstavil kot »ne preveč zarukan kmet ob poti na Kremžarjev vrh, priljubljen cilj gorskih kolesarjev«, je povedal, da ga moti odnos kolesarjev. »Zakaj morajo s polno hitrostjo drveti skozi moje dvorišče in ogrožati varnost mojih otrok? Zakaj so redki, ki pozdravijo? Kot lastnik zemljišča od kolesarjev ne pričakujem kakšnega denarja, temveč korektne odnose,« je rekel Prošt in požel aplavz udeležencev javne tribune.

Peter Zajc iz RRA Koroške, ki je javno tribuno vodil, je skupaj z udeleženci sestavil izhodišča za jutrišnji pogovor s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, v nadaljevanju pa bodo pripravili tudi podrobnejši seznam vsega, kar želijo in pričakujejo od države pri snovanju nove zakonodaje. »Pot je prava. Ne vem sicer, kam nas bo pripeljala, a potovanje je zelo zanimivo,« je srečanje v Slovenj Gradcu sklenil Peter Zajc.