Komunala in stanovanja letos, knjižnica še ne

Gorenjska gradbena družba se z najcenejšo ponudbo poteguje za dokončanje komunalne opreme na Vurnikovem trgu v Radovljici.

Objavljeno
13. marec 2015 09.49
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Radovljica – Niti po včerajšnjem odpiranju ponudb za dokončanje komunalne opreme na nastajajočem Vurnikovem trgu na občini ne znajo napovedati, kdaj bodo tam do konca zgradili knjižnico. Čeprav je občina opremo zanjo kupila že leta 2010, gradnje zaradi pomanjkanja denarja še ne bo nadaljevala. Bodo pa predvidoma do jeseni na trgu dokončali komunalno opremo, nova stanovanja pa bodo vseljiva do konca leta.

Včeraj so na občini odprli osem ponudb za dokončanje komunalne opreme na območju Vurnikovega trga, kjer občina gradi knjižnico, podjetje Perina pa 93 novih stanovanj in 23 poslovnih prostorov. Ponudb vsebinsko še niso ocenjevali, je pa že znano, da je najnižjo oddala Gorenjska gradbena družba (GGD), ki bi komunalno opremo zgradila za 95.000 evrov (brez DDV). Druge ponudbe so bile približno četrtino višje.

Za stanovanja dovolj zanimanja

»Komunalna opremljenost je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja za tri stanovanjsko-poslovne bloke,« je dejal Simon Zore, direktor podjetja Perina, ki pričakuje, da bo 15,5 milijona evrov vredna gradnja končana do konca avgusta in da bodo stanovanja vseljiva najkasneje do konca leta. Ponudb in prodajne cene za stanovanja še niso pripravili, bodo pa po Zoretovih zagotovilih cene nižje kot v Ljubljani in Kranju. Pravijo, da je za nakup stanovanj dovolj zanimanja, zato so optimisti, medtem ko so glede prodaje poslovnih prostorov nekoliko bolj zadržani, pravi Zore.

Po stečaju škofjeloškega Tehnika (Perina je njena hčerinska družba) so se s stečajnim upraviteljem Matjažem Nanutom dogovorili, da bodo projekt dokončali, da ne bi nastala še dodatna škoda. Z izkupičkom od prodaje stanovanj bi lahko Tehnik poplačal del terjatev upnikov, pravi Zore.

Porabili dva milijona evrov, potrebujejo še enkrat toliko

Na občini si ne upajo napovedati, kdaj bodo nadaljevali gradnjo nove knjižnice. Gradnja jih je doslej že stala dva milijona evrov, za dokončanje bi potrebovali še enkrat toliko denarja. Vendar Matjaž Erjavec, direktor občinske uprave, pravi, da so investicijski potencial proračuna usmerili v dva večja projekta (komunala Begunje, komunala Kropa), za katera so prejeli denar EU, medtem ko sofinancerja za knjižnico še iščejo. Dejal je, da ima občina od 20 milijonov evrov v proračunu za naložbe na razpolago okoli šest milijonov evrov, ki jih vlagajo v projekte, sofinancirane iz drugih virov.

V Knjižnici Antona Tomaža Linharta ne vedo, ali bo ministrstvo za kulturo sofinanciralo gradnjo knjižnice, čeprav je uvrščena v sedanji nacionalni program kulture. Zato župan Ciril Globočnik nestrpno čaka na obisk pri ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar. Knjižničarji in obiskovalci prostorsko ostajajo omejeni, na vprašanje, ali je kaj novega, pa ravnateljica Božena Kolman Finžgar odgovarja: »Še vedno je enako, žal.«