Končali brez dogovora

Delovni posvet vlade o pripravi predloga državnega proračuna za leti 2010 in 2011 se je danes končal brez končnega dogovora. Vprašanje zamrznitve pokojnin tako ostaja odprto do torka.

Objavljeno
26. september 2009 12.28
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Delovni posvet vlade o pripravi predloga državnega proračuna za leti 2010 in 2011 se je danes končal brez končnega dogovora. Vprašanje zamrznitve pokojnin tako ostaja odprto do torka, ko je predvidena seja vlade, ureditev plač v javnem sektorju pa bo znana po ponedeljkovih pogajanjih. Premier Borut Pahor po posvetu ni dajal izjav.

 

Predsednik DeSUS in minister za okolje in prostor Karl Erjavec je po današnjem posvetu optimističen. "V torek bo verjetno proračunska seja vlade in tam bo verjetno prišlo do končnega dogovora. Težko napovedujem, kakšen bo, smo pa v DeSUS proti zamrznitvi pokojnin. Rešitve se iščejo," je dejal novinarjem.

 

Po Erjavčevih besedah danes niso ničesar dorekli, saj je šlo za vladni posvet. "Na kaj bomo pristali, bomo videli v torek," je povedal, ni pa želel napovedati, ali bo DeSUS pristal na delno usklajevanje pokojnin z rastjo plač. "Če bodo pokojnine zamrznjene, poslanci DeSUS ne bodo glasovali za proračun. O morebitnem delnem usklajevanju bomo odločali v torek na seji vlade," je pojasnil.

 

Erjavec je sicer pred začetkom današnjega posveta poudaril, da bo stranka brezkompromisno vztrajala pri nasprotovanju zamrznitvi pokojnin in v primeru neuskladitve ne bo podprla proračuna. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič pa je med posvetom novinarjem dejal, da je DeSUS pripravljen pristati na dogovor o delnem usklajevanju pokojnin z rastjo plač.

 

Minister za finance Franc Križanič je bil po posvetu redkobeseden. Povedal je zgolj, da usklajevanja z DeSUS glede pokojnin uspešno tečejo.

 

Predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je povedala, da je gradivo, ki jih je vlada danes obravnavala na delovnem posvetu, enako tistemu, ki je bilo dogovorjeno na proračunskem posvetu na Brdu pri Kranju. "Z izhodišči smo na ministrstvu zadovoljni," je poudarila.

 

V zvezi z zahtevami DeSUS je Kresalova dejala, da je bila ena od možnih rešitev tudi nižanje proračunskih sredstev po posameznih resorjih, a so po tehtnem premisleku ugotovili, da to ni smiselno, saj bi taka rešitev okrnila določene razvojne projekte. "Ministrstvo za finance je našlo drugačno rešitev," je zatrdila.


Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pred ponedeljkovim pogajanjem s sindikati javnega sektorja povedala, da zvišanja plač, kot izhaja iz plačne reforme iz leta 2008, v popolnoma spremenjenih makroekonomskih razmerah v letu 2010 ne bo mogoče izvesti. Poudarila je, da javnim uslužbencem ničesar ne jemljejo, vlada zgolj želi, da ima odprava plačnih nesorazmerij v letu 2010 drugačno dinamiko.

 

Bivša vlada se je po besedah Pavlinič Krebsove dogovorila za visoko zvišanje plač v javnem sektorju, ki bi jih po njenih ocenah zmogli le ob zelo visoki gospodarski rasti ali pa še to ne. V trenutnih razmerah pa tako zvišanje pomeni velik pritisk na državni proračun.

 

Morebiten sprejem interventnega zakona glede odprave plačnih nesorazmerij po besedah Pavlinič Krebsove ni tako enostaven, saj bi lahko tak zakon učinkoval zgolj za kakšno leto dni. Nato pa bi odprava plačnih nesorazmerij, kot je predvidena v reformi iz leta 2008, v letu 2011 znova zaživela s polno dinamiko.

 

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je povedal, da bo šele po ponedeljkovih pogajanjih s sindikati javnega sektorja mogoče videti, kako bodo na koncu zaprli proračunsko konstrukcijo. V zvezi s pokojninami pa je zatrdil, da DeSUS ne grozi z blokado, saj naj bi se razumevanje po potrebi kompromisnega dogovora povečevalo.

 

Dogovor glede proračuna bo po Golobičevih besedah znan v torek. "O kakšnem kompromisu govorimo, pa bodo pokazala pogajanja," je poudaril in dodal, da mora biti kompromis tudi javnofinančno vzdržen.

 

Minister za promet Patrick Vlačič je po današnjem posvetu optimist. "Povsem normalno smo se pogovarjalo o proračunu in to je dobro," je poudaril.

 

Današnjega posveta so se udeležili tudi nekateri koalicijski poslanci. Poslanec SD Anton Rop je ocenil, da je proračun za leti 2010 in 2011 glede na okoliščine razmeroma soliden. Prepričan je, da bo koalicija v prihodnjih dneh prišla do zadovoljivih rešitev. Pri tem so po njegovih besedah ključni socialni partnerji in njihova volja razumeti realne razmere in težave, pred katerimi je celotna Slovenija. "Upam na najboljše," je dejal Rop.

 

V torek naj bi torej bila proračunska seja vlade; že v sredo se namreč izteče rok, do katerega mora vlada proračunske dokumente poslati v obravnavo v DZ.

 

Vlada sicer tokrat proračun pripravlja na drugačen način kot doslej. Proračunska sredstva po novem ne bodo več razdeljena po posameznih ministrstvih temveč na 16 razvojnih politik. Proračunski primanjkljaj naj bi prihodnje leto znašal 4,8 odstotka bruto domačega proizvoda, v letu 2011 pa 3,5 odstotka.