Koncesija fakultete neustavna

Sodišče je odločilo, da je bil razpis nekdanje vlade nezakonit in neustaven.

Objavljeno
04. oktober 2013 20.51
reut_oxford
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Upravno sodišče je izdalo prvo sodbo, ki je že pravnomočna, in z njo preklicalo odločbo o koncesiji, podeljeni fakulteti za znanosti o okolju na novogoriški univerzi.

Prejšnja vlada, ko je bil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, je razpis objavila dan po tem, ko so ji poslanci izglasovali nezaupnico in ko bi lahko opravljala le tekoče posle.

Nujni posli pa po mnenju sodišča niso posli, ki bi začeli učinkovati po več kot enem letu. Vlada je namreč aprila podelila koncesije, ki naj bi veljale s študijskim letom 2014/2015. Turk sodbe ni želel komentirati, ker ne pozna obrazložitve, »ki pa bi bila zanimiva glede na mnenje ustavnega sodnika Krivica«. Znano je, da Matevž Krivic trdi, da tekoči posli »ustavnopravno niso z ničimer omejeni«.

Prav tako je sodišče kriterije razpisa, ki so bili tako ozki, da so izločali morebitne druge prijavitelje, označila za diskriminatorne, kar pomeni kršitev načela enakosti pred zakonom. Merilom razpisa je namreč med vsemi zasebnimi visokošolskimi zavodi ustrezala zgolj omenjena fakulteta novogoriške univerze.

Kot nam je takrat povedal njen rektor Danilo Zavrtanik, vlada s to koncesijo zgolj odpravlja napako, saj so jim koncesijo nepravilno odvzeli pri prehodu na bolonjski sistem. Ali je javni razpis pravi način za popravljanje napak, se je takrat spraševal tudi Zavrtanik. Sam je ministru sicer predlagal, da se to uredi s sklepom.

Poleg omenjene koncesije je prejšnja vlada z istim razpisom podelila še dve koncesiji – fakulteti za medije in visoki gospodarski šoli. Kot smo razkrili v Delu, je bil razpis za tri koncesije napisan tako, da so se nanj lahko prijavili le štirje zavodi.

Manj kot mesec dni po tem, ko je vlada izdala odločbe o koncesijah, je nova vlada z ministrom Jernejem Pikalom zaradi po njihovem mnenju kršitve zakona v škodo javnega interesa od državnega pravobranilstva zahtevala, da vloži tožbe za razveljavitev vseh treh koncesij. Prejšnji teden je sodišče odločilo o prvi, danes pa je povzetek sklepa objavilo ministrstvo.