Koncesija za varstvo na smrt bolnih

Razpis je končan, kdo se je prijavil in ali je med njimi tudi hiša hospica, bo znano v petek, ko bodo odpirali ponudbe. Slovensko društvo hospic je razočarano nad razpisnimi pogoji.

Objavljeno
02. oktober 2013 20.11
tlo/hospic
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V hiši hospica, edini v Sloveniji, nam včeraj niso potrdili, ali so se do polnoči, ko se je iztekel podaljšani rok, prijavili na razpis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti za podelitev koncesije za institucionalno varstvo neozdravljivo bolnih.

Več o prijaviteljih bo znano v petek, ko bo odpiranje ponudb. Do polnoči so se lahko prijavile pravne ali fizične osebe, ki so v Sloveniji registrirane za opravljanje dejavnosti paliativne oskrbe. Koncesija je razpisana za UE Ljubljana za 15 mest, za 40 let, z možnostjo podaljšanja. Uporabniki teh storitev pa so odrasli z napredovano oziroma kronično neozdravljivo boleznijo v procesu umiranja, po zaključenem akutnem zdravljenju, ki jim v domačem okolju ni več mogoče zagotoviti kakovosti bivanja.

Javni razpis je izšel 2. avgusta, prvi rok za prijavo je bil 2. september, vendar pa so ga na ministrstvu podaljšali za 30 dni, ker ni bilo ponudb, razpisno dokumentacijo pa sta dvignila samo dva potencialna ponudnika. Slovensko društvo hospic, ki je bilo lani zaradi težav s financiranjem skoraj prisiljeno zapreti edino hišo hospica v državi, ki deluje na Hradeckega 20 v Ljubljani, in vidi dolgoročnejšo rešitev s pridobitvijo koncesije, s katero bi prejeli sredstva za zdravstveno dejavnost, se na prvi rok razpisa, 2. septembra, ni prijavilo.

Predsednica društva in vodja hiše hospica Tatjana Fink je takrat povedala, da se niso prijavili, ker so izvedeli za podaljšanje roka in so si vzeli več časa za prijavo. Nad pogoji v razpisu je razočarana. Pravi, da je osnova za določitev cene oskrbe na dan vzeta iz cene domov za starejše. To pa pomeni, da jim bodo za zdravstveni del oskrbe priznali eno medicinsko sestro, dva negovalca in dve uri zdravnika, kar ne omogoča izvajanja programa. Navedla je, da so v tujini normativi veliko višji, saj določajo 1,2 medicinske sestre ali negovalca na eno posteljo. Moti jo tudi, da bi po določilih razpisa socialni del oskrbe moral plačati uporabnik sam. To pomeni, da bi morali z donacijami zbrati še 290.000 evrov na leto. Za petek je društvo v hiši hospica napovedalo tiskovno konferenco.

Predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS) Boris Koprivnikar je povedal, da so se za ta razpis zanimali tudi domovi za starejše, vendar nima informacij, ali se je kateri prijavil. Na UKC Ljubljana pa so povedali, da se njihova negovalna bolnišnica na razpis ni prijavila.