Koncesionarji zahtevajo višje plačilo dežurstev

Zdravniška zbornica je na svojih spletnih straneh objavila poziv zdravnikom koncesionarjem, naj zahtevajo poračun za opravljeno delo v dežurstvih za pet let nazaj.

Objavljeno
19. marec 2007 07.00
Minister za zdravje Andrej Brucan je obiskal Klinični center
Ljubljana – Zdravniška zbornica je na svojih spletnih straneh objavila poziv zdravnikom koncesionarjem, naj zahtevajo poračun za opravljeno delo v dežurstvih za pet let nazaj. V zdravniški zbornici namreč trdijo, da dobivajo zdravstveni domovi za plačilo zdravniškega dela dežurstev od Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) več denarja, kot ga zdravnikom v resnici izplačajo. Gre za približno 600 milijonov tolarjev na leto samo za dežurno službo in še za dodaten denar iz naslova nujne medicinske pomoči, torej za vsaj tri milijarde tolarjev za obdobje petih let, so izračunali. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, ki zastopa zdravstvene domove in bolnišnice, dokazujejo, da je način plačevanja zdravnikov edini možen, zahteva koncesionarjev pa zato neupravičena.

»Koncesionarji so večkrat zagrozili z bojkotom vključevanja v dežurno službo, če zdravstveni domovi ne bodo upoštevali njihove zahteve po zvišanju plačila dežurstev. To se nam zdi nesprejemljivo in nezakonito. Zaradi tega imajo zdravstveni domovi kot organizatorji dežurne službe nerešljive probleme,« je dejala Darja Vižintin Zupančič iz združenja zdravstvenih zavodov in o tem v začetku meseca obvestila tudi zdravniško zbornico. V združenju so namreč prepričani, da zastopniki zbornice v pogajanjih o plačevanju dežurstev ne zastopajo interesa vseh slovenskih zdravnikov, ampak samo koncesionarje, zato naj se o zahtevi izrečejo tudi organi zbornice. Zahteve po višjem plačilu koncesionarjev postavljajo v neenakopraven položaj zdravnike, zaposlene v zdravstvenih domovih, in s tem izvajajo pritisk na mlajše zdravnike, da bi postali koncesionarji.

»Nismo zares zagrozili in bomo še naprej dežurali, saj nas k dežuranju zavezujejo koncesijske pogodbe. Pač pa bomo izterjali denar od zdravstvenih domov s tožbami. Zdravstveni domovi dobivajo denar od ZZZS po enem ključu, zdravnikom pa plačujejo po drugem ključu, pri čemer nam vzamejo od 25 do 30 odstotkov denarja. To ni pošteno, saj je dežurstvo težko prislužen kruh,« je dejal zdravnik koncesionar Franc Šuta, vodja zborničine pogajalske skupine za področni dogovor.

Več o tem v ponedeljkovem tiskanem Delu