Koncesnino za tržnico znižali za trikrat

Na občini Jesenice prijave za novega koncesionarja pričakujejo do sredine avgusta, izbran naj bi bil do oktobra.

Objavljeno
22. julij 2014 22.24
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Občina Jesenice bo do 14. avgusta zbirala prijave za novega koncesionarja, ki bi za najmanj petletno obdobje prevzel v upravljanje novozgrajeno tržnico na Stari Savi. Pričakovano koncesnino so znižali za skoraj dve tretjini; z dosedanjih 14.000 evrov na leto na pet tisočakov. Nov koncesionar bi bil lahko izbran oktobra letos, do takrat pa bo tržnica med tednom še naprej zaprta.

Na občini so znižali koncesnino in upajo, da bodo našli ustreznega koncesionarja, je povedal direktor občinske uprave Vitomir Pretnar. Občina bo prevzela tudi manjši del stroškov obratovanja tržnice, s čimer so bodočemu koncesionarju že stopili naproti, pravi Pretnar in dodaja, da nekaj zanimanja med potencialnimi ponudniki obstaja.

Po ponudnikih še umik koncesionarja

Štiri milijone evrov vredna tržnica, ki so jo odprli decembra 2012, ni zaživela, saj je bila zlasti med tednom zelo slabo obiskana, prodajalci pa so imeli več stroškov kot prihodkov, zato so se postopoma drug za drugim začeli umikati. Hkrati z njimi je obupal tudi koncesionar Mario Ivanković iz podjetja A-kont, ki je pred slabim letom občini predlagal razdrtje koncesijske pogodbe.

Od oktobra lani je tržnica odprta zgolj ob sobotah, na občini pa pravijo, da zagotavljajo »minimalen obseg poslovanja«.

Brez plezalne stene pet tisočakov koncesnine

Ob odprtju tržnice je bila koncesnina določena pri 28.000 evrov, vendar so jo na občini na prošnjo koncesionarja najprej znižali na 20.000, kasneje pa na 14.000 evrov. Lani so iz koncesije izločili del tržnice, kjer je urejena plezala stena in jo zdaj uporablja plezalno društvo, tako da zdaj koncesnina znaša le še pet tisoč evrov na leto ali zgolj 17 odstotkov prvotne.

Kljub temu pa ostaja nerešeno vprašanje, ali je kupna moč prebivalcev Jesenic in bližnje okolice dovolj velika, da bi lahko tržnica na Stari Savi ekonomsko preživela. Poleg tega je precej oddaljena od vsakodnevnih poti Jeseničanov, kar je bil eden od vzrokov za slab obisk, pa tudi cene izdelkov so bile za marsikaterega kupca previsoke.