Končno obnova ene najbolj uničenih cest v Mariboru

Med obnovo dela Ulice pariške komune bodo rondo spremenili v semaforizirano križišče, kakršno je tam že bilo.

Objavljeno
09. avgust 2013 23.52
HVAUC Srečko, direktor Nigrada v odstopu, 9.8.2013, Maribor
Miha Rubin
Miha Rubin
Maribor – Del zelo prometne ceste v Ulici pariške komune, ki je ena od najbolj uničenih v Mariboru, bo končno dočakal obnovo. Začela se bo v ponedeljek, občina pa jo je zaupala Nigradu. Med prenovo bodo sedanje montažno krožišče spremenili v semaforiziranega.

Komunalno podjetje je edino oddalo ponudbo na javni razpis za obnovo Ulice pariške komune na odseku od Framske do Žitne ulice, po besedah dosedanjega prvega moža Srečka Hvauca, ki je v sredo odstopil kot direktor, pa bodo sanacijo opravili za nekaj manj kot 684.000 evrov.

Kot je dejal, bodo namesto montažnega krožišča, ki so ga pred leti postavili v križišču Ulice pariške komune in Ljubljanske, spet uredili štirikrako semaforizirano križišče, kakršno je bilo že prej. Vse štiri krake bodo obnovili v dolžini približno 150 metrov. Zakoličbe so že začeli, v ponedeljek pa bodo zaprli krak v Ljubljanski ulici.

Pogodbeni rok za izvedbo del je 31. oktober. Do takrat bodo obnovili vozišče in pločnike, zamenjali komunalne vode in javno razsvetljavo in v križišču namestili nove semaforje; deloma bodo menda uporabili tudi rabljeno opremo.

Začasno krožišče na tej lokaciji se je sicer »relativno dobro obneslo«, pravijo v Nigradu. A če bi ostalo trajno, bi morali zgraditi večje dvopasovno krožišče, je pokazala prometna študija, za to pa bi bilo treba odkupiti nekaj okoliških zemljišč. Prav tako je na tem mestu zaradi bližine šol velika frekvenca pešcev in kolesarjev, slabost krožišč pa so ravno prehodi zanje, saj blokirajo prometni tok.

Z Mestne občine Maribor so sporočili, da imajo za obnovo Ulice pariške komune, ki je ena najpomembnejših cestnih povezav vzhoda in zahoda na desnem bregu Drave, letos na razpolago 700.516 evrov. Prihodnje leto, ko načrtujejo obnovo še preostalega dela – od Žitne ulice do Dvorane Tabor –, pa bi za dela namenili še 600.626 evrov.