Končno začetek sanacije nevarne zemljine pri stari Cinkarni

Za sanacijo strupene zemlje je Stonex vendarle dobil dovoljenja, občina pa se je zaenkrat rešila izvršbe.

Objavljeno
01. avgust 2014 23.28
piano cinkarna
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Julija so potekli vsi roki, ki so bili postavljeni v zadevi sanacije kupov zemlje na območju stare Cinkarne in v Bukovžlaku. Sanacija, zaradi katere evropska komisija toži Slovenijo pred Sodiščem EU, naj bi se začela prihodnji teden, zaključena mora biti do konca novembra.

Šentjursko podjetje Stonex bo s strojem, ki so ga sami zasnovali, strupeno zemljo predelovalo v gradbeni material, ki ga bodo vgradili nazaj v izkopane jarke. Stonex je za okoljevarstveno dovoljenje (OVD) in soglasje (OVS) zaprosil že aprila in vlogo večkrat dopolnil. Agencija za okolje (Arso) nam je sporočila, da je v četrtek izdala Stonexu OVD in OVS. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je sporočilo, da je bilo izdano le OVD.

Kot so sporočili z ministrstva, se je v četrtek iztekel tudi rok, do katerega bi morala občina nevarno zemljo predati zbiralcu oziroma predelovalcu odpadkov. Kazen za neupoštevanje roka iz inšpekcijske odločbe bi občino lahko stala 100.000 evrov, občina pa je zaprosila za odlog izvršbe do 31. decembra. Odlog je dobila, vendar le do 15. septembra.

Zaradi vseh zapletov oziroma dolgotrajnih postopkov je Stonex zaprosil občino za podaljšanje roka za sanacijo. 13.600 kubičnih metrov zemlje z območja stare Cinkarne bi moral namreč predelati ali odstraniti že do 15. julija. Rok za sanacijo ima zdaj do 30. novembra, ministrstvo ocenjuje, da jim bo sanacijo uspelo opraviti v dveh mesecih.

Čakanje na rezultate

S težkimi kovinami onesnaženo zemljo bodo po več kot šestih letih, ko so jo izkopali pri gradnji komunalnih vodov, jo kasneje prekrili s plastično folijo, vendarle sanirali. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje nevarne zemlje v Bukovžlaku, ki je prav tako kot zemlja pri stari Cinkarni predmet postopka na Sodišču EU.

Ministrstvo je v Bukovžlaku naročilo geološke analize ter vzorčenje in analizo zemlje. »Po prvih podatkih ugotavljamo, da so se na območju v različnih časovnih (začetek v letih 1960 in dalje) obdobjih odmetavali različni gradbeni materiali, ki po izvedenih analizah v skladu z Uredbo o odpadkih nimajo nevarnih lastnosti,« so odgovorili z ministrstva.

Inštitut za okolje in prostor Celje, ki je marca 2009 to zemljo pregledal, je ugotovil, da so bili vzorci s težkimi kovinami onesnaženi podobno kot zemlja pri stari Cinkarni. Močno onesnaženi. Civilne iniciative Celje, ki so same naročile te analize, bodo tako z zanimanjem čakale na rezultate analiz, ki jih je naročilo ministrstvo. Inšpekcija bo po prejemu rezultatov uvedla inšpekcijske postopke in ukrepala v skladu s pooblastili, so sporočili z ministrstva.

Še odlagališče v mestnem parku

Prav tako še čakajo na rezultate analiz na območju zemeljskega plazu pri mestnem parku. Civilne iniciative Celje so namreč podale prijavo, da so tam nezakonito odločeni odpadki pripeljani z območja stare Cinkarne.

Z ministrstva pa so sporočili, da so odpadki sestavljeni iz zemeljskega izkopa in ostankov pretaljevalnih tehnoloških procesov in so odloženi že vsaj 10 let, povzročitelj pa ni znan. Za enajst kupov odpadkov, ki niso preraščeni z rastlinjem pa so zapisali: »Glede na vizualni izgled je neutemeljena trditev, da so odpadki z območja stare Cinkarne.« Tudi tu sicer rezultati sploh še niso znani. Pričakujejo jih septembra.

Zaradi sodišča ni razloga za skrb?

Glede postopka na sodišču so z ministrstva v pomirjujočem tonu zapisali, da gre šele za prvi sodni ukrep, v katerem sodišče šele ugotavlja obstoj kršitve in še vedno lahko potrdi ali ovrže tožbo. Šele, če država kršitve ne odpravi, se sodišče v drugem postopku opredeli do višine plačila kazni, glede finančnih posledic dolgotrajnega reševanja teh celjskih območij razlagajo na ministrstvu.

»Republika Slovenija od Sodišča EU še ni prejela nobenega odgovora, ne glede na to je RS pristopila k odpravi vseh očitanih nepravilnosti, to je varno odstranitev 13.600 kubičnih metrov zemeljskega izkopa iz gradbišča Gaberje-jug,« so še sporočili.