Konec bele stavke

Medicinske sestre bodo normalno začele delati še danes. Vlada je namreč odpravila del odločbe upravnega nadzora.

Objavljeno
03. november 2011 15.34
Posodobljeno
03. november 2011 15.34
Diana Zajec, zdravje
Diana Zajec, zdravje

Ljubljana – Bela stavka srednjih medicinskih sester, zaposlenih v devetih intenzivnih enotah III ljubljanskega UKC, je končana. Delo tako po osmih dneh blagega protesta znova poteka kot ponavadi, ko je zagotavljena nemotena oskrba obolelih.

Po pospešenih dogovarjanjih in pogajanjih je k rešitvi pripomogla današnja izredna razveljavitev spornega dela odločbe upravnega nadzora ministrstva za zdravje. Vlada je ta ukrep sprejela zaradi »nujnih ukrepov v javnem interesu, ki jih ni mogoče odlagati«, saj bi nadaljevanje stavke srednjih medicinskih sester lahko vodilo v ohromitev dela oziroma zaprtje intenzivnih oddelkov.

Vodstvo UKC bo premalo izplačane plače vrnilo v kratkem. Kmalu bo sledil še podpis novega aneksa.

Srednje medicinske sestre (SMS) z dolgoletnimi izkušnjami in že doseženimi napredovanji bodo lahko ohranile dosežen status in tudi plačilo. Delo, do nedavnega ovrednoteno v deljeni pogodbi – v 20 odstotkih kot delo SMS, v 80 odstotkih pa kot delo diplomirane medicinske sestre (DMS) –, bo mogoče tudi v prihodnje, a v delu DMS največ v višini 70 odstotkov. Ohraniti bo mogoče tudi dosežena napredovanja, vendar največ za pet plačnih razredov.

Plačilo po starem kalupu je srednjim medicinskim sestram vodstvo UKC odvzelo. Plače so jim čeprav niso podpisale novih pogodb, izplačali brez napredovanj v deležu za DMS, zato so se plače na mesečni ravni znižale za sto do petsto evrov. »Ta ukrep, ki sem ga sprejel z vso odgovornostjo, je bil posledica neke vrste pravne prisile,« je danes znova opozoril generalni direktor UKC Simon Vrhunec.

UKC po sestram denar povrnil

Tripartitno dogovarjanje – v pogajanjih med sindikatom kliničnega centra in vodstvom je pomagalo tudi resorno ministrstvo – je danes obrodilo sadove in po treh letih privedlo do sistemske rešitve. Z njo bodo omenjeni problem odpravili tudi drugod po Sloveniji. Zdaj srednjim medicinskim sestram od 1. avgusta (znova) pripada enako plačilo kot prej; UKC jim bo odvzeti znesek poravnal v kratkem.

Pred podpisom novega aneksa h kolektivni pogodbi za zdravstveno nego bo potreben še en usklajevalni sestanek. Sledilo bo izvajanje nove sistemske rešitve, ki pri razporejanju v delokrog SMS in DMS določa razmerja za posamezna delovna mesta; delodajalec bo po novem moral poskrbeti za ustrezno obliko (do)izobraževanja za vsako medicinsko sestro posebej.

Pri tistih, ki imajo vsaj 25 let delovne dobe, velja, da so v tem času že pridobile zelo visoko stopnjo usposobljenosti in ustrezen nabor veščin, medtem ko bodo mlajše morale v šestih letih doseči ustrezno izobrazbo – glede na zahtevnost delovnega mesta, na katerem delajo. V okviru tega je bila sprejeta tudi zaveza o individualno prilagojenem izobraževanju, ki bo pocenilo, pospešilo in poenostavilo študij srednjih medicinskih sester.