Konec poletja, ohladilo se bo

Močne padavine in ohladitev pričakujemo v noči s srede na četrtek.

Objavljeno
12. september 2012 08.04
Posodobljeno
12. september 2012 09.00
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si

Danes se bo od zahoda postopno pooblačilo, le v vzhodni Sloveniji bo sprva še delno jasno. Padavine se bodo že dopoldne pojavljale v severozahodni in zahodni Sloveniji in se popoldne razširile tudi nad osrednje kraje. Vmes bodo tudi nevihte, možni bodo lokalni nalivi, navaja Agencija RS za okolje.

Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, v južni in vzhodni Sloveniji ter ob morju do okoli 26 stopinj C.

Ponoči se bodo padavine še okrepile in zajele vso državo. Na Agenciji za okolje napovedujejo, da bo v večjem delu države v približno 12 urah padlo od 50 do 100 mm padavin. Meja sneženja se bo ponoči spustila do okoli 1300 m nad morjem.

V sredo popoldan in v noči na četrtek bodo reke v večjem delu države pričele naraščati. Naraščanje rek bo hitro in izdatno zlasti v zahodni, jugozahodni, južni in osrednji Sloveniji. V sredo ponoči in v četrtek zjutraj bodo reke zlasti na območjih Zasavja, Posavja in Posotelja, v porečju Krke, Kolpe in Reke dosegle velike letne pretoke, ponekod lahko presežejo opozorile vrednosti. Reke drugod po Sloveniji bodo dosegle velike letne pretoke. Ob močnejših lokalnih nalivih lahko narastejo tudi manjši vodotoki, sporoča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Plimovanje morja bo v sredo ponoči povišano. Med 19. in 21. uro lahko morje poplavi nižje dele obale.

Burja z najmočnejšimi sunki od 90 do 120 km na uro bo na Primorskem pihala do četrtka dopoldne, nato pa bo nekoliko oslabela.

Jutri dopoldne bodo padavine oslabele in popoldne ponehale, najpozneje v vzhodni Sloveniji. Popoldne se bo na zahodu delno razjasnilo. Burja bo čez dan nekoliko oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, na Primorskem okoli 13, najvišje dnevne od 8 do 12, na Primorskem do okoli 17 stopinj C.