Konec sodne bitka za mariborski Štuk

Poravnava ŠOUM in univerze: Štuk ostaja Študentski organizaciji Univerze v Mariboru, ki bo plačevala najemnino.

Objavljeno
09. november 2011 15.47
Posodobljeno
09. november 2011 15.56
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Nekajletna sodna bitka za Štuk, priljubljeno študentsko zabavišče in prireditveni center, se je končala. Univerza v Mariboru (UM) in Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) sta sklenili sodno poravnavo, po kateri slednja lahko ostane v Štuku, a mora od 1. decembra plačevati najemnino.

Zgladitvi skrhanih odnosov med sprtima stranema je očitno botrovala zamenjava v vrhu univerze; maja je namreč Ivana Rozmana na rektorskem stolčku zamenjal Danijel Rebolj. To se lahko ugotovi tudi iz izjave direktorja ŠOUM Draga Žure, ki je povedal, da se prejšnje vodstvo z njimi ni hotelo pogovarjati, marveč je samo zahtevalo izpraznitev prostorov, medtem ko je zdajšnje vodstvo univerze očitno ocenilo, da ŠOUM izvaja korektno dejavnost.

Stranki sta se prvič na sodišču srečali pred tremi leti, ko je UM zahtevala izpraznitev Štuka (ŠOUM ima v prvem nadstropju tudi upravne prostore), ŠOUM pa je vložila nasprotno tožbo v višini 637.000 evrov in zahtevala vračilo denarja, ki ga je porabila za vzdrževanje objekta. Univerza je hotela ŠOUM vreči na cesto z obrazložitvijo, da ji primanjkuje predavalnic in bi del prostorov preuredila za ta namen, dvorana bi bila namenjena različnim kulturnim dejavnostim, gostinski del bi po njihovem moral spet postati zbirališče študentov in ne več prostor zabave za srednješolce in celo osnovnošolce, je junija 2008 povedal takratni vodja rektorjevega kabineta Mitja Kotnik.

Po neuspeli mediaciji je sodišče prve stopnje razsodilo v prid ŠOUM. Tožbo UM je sodnik Jože Vidic zavrgel z obrazložitvijo, da Študentski domovi (uprava ima sedež v isti stavbi kot ŠOUM), ki so skupaj z UM tožili ŠOUM, niso pravni subjekt, saj niso vpisani v sodni register in torej ne morejo biti pravdna stranka. Vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v ponovno presojo.

A sodnici Urški Kežmah se na ponovljeni pravdi ni bilo treba pretirano naprezati, saj sta stranki hitro našli skupni jezik in se dogovorili, da je odslej za investicijsko vzdrževanje objekta odgovorna UM, ŠOUM, ki je imela prostore v brezplačnem najemu za nedoločen čas, pa ji bo za 807 kvadratnih metrov površin vsak mesec nakazala najemnino v višini 5649 evrov.

»Prav vsak študent UM je član ŠOUM. Ta pravda je očitno potekala med UM in njenimi študenti. Meni in sedanjemu vodstvu univerze take pravde niso ljube. Nismo videli posebnega razloga za to, da se ne bi mogli poravnati. Naši študentje so razumni in inteligentni in mislim, da mora njihova organizacija to odslikavati,« je razloge za zgladitev spora pojasnil svetovalec rektorja UM Jure Marn.

Po njegovih besedah ŠOUM Štuka ni najela pod nič drugačnimi pogoji, kot bi sicer prostor v lasti UM najela katera koli druga študentska organizacija, ki bi delovala v okviru UM. Trdi namreč, da se na univerzi trudijo omogočiti približno enak dostop do nepremičnin v lasti UM vsem, ki so del univerze. Najemnine ne bi zaračunavali le, če bi kakšna študentska organizacija dokazala, da je povsem brez prihodkov; v kolikor gre za organizacijo s prihodki, pa mora biti najemnina logična, je poudaril Marn.